Gezond wonen is zóóó fijn!

Het is zo fijn om in een gezonde, ecologische woning te wonen. We hebben van onze partner Achmea uHoo-sensorenbakjes gekregen, met negen verschillende sensoren. Uit de resultaten van de 9 sensoren wordt berekend hoe gevoelig je woning is voor virussen! De resultaten gaan we nog bekend maken, maar één detail is heel interessant. Er zit één sensor in die vluchtige, organische verbindingen meet. Vrijwel altijd geeft de sensor een waarde onder de 80 aan. Tussen 0 en 400 is aanvaardbaar. Op een dag schoot de meter naar de 1200. Dat is boven de marge van 800-1100, die kan leiden tot lever- of nierschade en zelfs kanker (indien maanden/jaren blootgesteld). Ik schrok, want mijn zoon zat een meter af van de uHoo. Wat bleek, hij was mandarijnen aan het pellen. Daar is zoveel gif overheen gespoten dat de sensor aan zijn maximum zat.

Een tijdje later kwam ik biologische sinaasappels tegen en heb er eentje gepeld. Toen kwam de meter maar tot de 142, ruim binnen de marge.

Conclusie: Ecowoningen zijn heel gezond, mits je biologisch fruit eet.

Er zijn nog 6 sociale huurwoningen niet gereserveerd, dus als je nog interesse hebt om te komen wonen, meld je dan snel aan als belangstellende.

4 reacties

 1. Wow!

  Dan maar geen non-bio mandarijnen meer lijkt me… Jeetje!

 2. Heel leuk dat zoiets dan door zo’n meter zichtbaar wordt!

 3. Fruit en planten in het algemeen stoten in hun natuurlijke vorm ook VOC’s uit om mee te communiceren. Lees bijvoorbeeld hier: http://eprints-phd.biblio.unitn.it/1548/1/Thesis_Manoj_Ghaste.pdf Waar heb je gevonden dat dit door gifstoffen zou komen?

  • Hoi Rob,
   Het klopt helemaal dat fruit ook VOC’s uitstoten. We hebben niet biologische mandarijnen gepeld waar vier soorten gif over gespoten was. Ze stonden op het label benoemd.
   Daarna hebben we biologische sinaasappels gepeld op dezelfde afstand en toen kwam de sensor maar aan 142, wat ver binnen de aanvaardbare hoeveelheid zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.