Geotextiel is een goed gebruik van plastic

Plastic is een groot probleem in onze natuur. Dat komt door slecht ontwerp; een materiaal dat heel lang meegaat, wordt geproduceerd voor eenmalig gebruik, zoals verpakkingsmateriaal. Plastic wordt namelijk niet afgebroken. Gebruik van plastic voor eenmalig gebruik had nooit mogen gebeuren! Het is een les die ik geleerd heb op het EU-Symposium Fostering the Circular Economy, waar wij de slotpresentatie mochten geven. Een goed ontwerp kijkt ook wat er gebeurt als de gebruiksperiode voorbij is. Dat is nu niet het geval.
Plastic zakken verdwijnen in de zee, zoals te zien is in de prachtige 5-minuten mockumentary ‘
The majestic plastic bag’. Plastic flessen komen in de natuur of in onze dorp of stad terecht. Microplastics in kleding komen met 20 miljoen vezels per wasbeurt terecht in ons afvalwater! Dat zijn  allemaal voorbeelden van slecht ontwerp.

Waar de kwaliteiten van plastic goed tot zijn recht komen, is bij langdurig gebruik, zoals stevige bakjes waarin etensresten goed bewaard kunnen worden. Verpakkingsvrije winkels rekenen erop dat mensen zelf bakjes of glazen potten meenemen, zodat er geen dun laagje wegwerp plastic meer om het eten hoeft.

Maar ook geotextiel zoals wij onder onze woningen gebruiken om te voorkomen dat zand tussen het glasschuim terecht komt, is een goed gebruik van plastic. Omdat er geen UV-straling of hitte bij het ondergrondse plastic komt, kan het waarschijnlijk honderden jaren blijven, zonder te degraderen. Na gebruik moet het natuurlijk wel gerecycled worden!

2 reacties

  1. Duidelijk verhaal, niets op af te dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.