We hoeven in Ecodorp Boekel niet aangesloten te zijn op het riool. En dat willen we ook niet, want we willen een voorbeeld zijn voor duurzaam leven. En echte duurzaamheid betekent dat zoveel mogelijk kringlopen op het terrein hebt. Dan word je een circulaire economie, waar Herman Wijffels het regelmatig over heeft.
We gaan dus ons eigen afvalwater zuiveren, zelfs het zwarte water (uit het toilet). En we gaan het water zoveel mogelijk opnieuw gebruiken.

We gaan daarvoor oplossingen halen uit de natuur, met biomimicryprincipes in samenwerking met BiomimicryNL en hopelijk ook ons waterschap Aa en Maas.

Formeel valt trouwens dit knelpunt buiten het bouwbesluit. De gemeente en het waterschap kunnen er toestemming voor geven. Dat hebben we geleerd toen we ons aanmeldden voor de Experimentstatus van de Crisis- en Herstelwet.

Zie ook de andere knelpunten die we besproken hebben met het ministerie I&M.

Heb je zelf een knelpunt rond duurzaam bouwen, dan kun je ons aan de gang zetten en gaan wij het voor je uitzoeken. We hebben in de loop van de afgelopen jaren veel geleerd op dat gebied en hebben een uitgebreid netwerk van innovatieve mensen en bedrijven. Stuur ons je vraag/knelpunt/wens maar.