Wij delen graag kennis en kunde. Iedereen die onze infomiddagen heeft bezocht, weet dat. We hebben al een aantal drempels gehad die andere initiatieven nog voor zich hebben en we willen graag delen wat onze ervaringen zijn, zodat voor hun de drempels gemakkelijker te nemen zijn.
De financieringsdrempel: Je hoeft echt niet aan te kloppen bij Nederlandse banken zoals Triodos, Rabobank of ASN als je betaalbare huurwoningen wil bouwen. Nederlandse banken mogen namelijk geen hypotheek verstrekken aan woongemeenschappen, alleen aan individuele huishoudens. Woongemeenschappen komen dus altijd in gesprek met de afdeling Zakelijke leningen en die zijn gewend aan korte looptijden en hoge rentes. Wij hebben goede ervaringen met de Duitse GLS Bank, het Nationaal Groenfonds, de Provincie, VrijCoop en crowdfunding, als het gaat om financiering van ons ecodorp.
De groepsdrempel: We hebben ecodorpinitiatieven gestart in Veghel, Nijmegen, Oss en veel geleerd van Ecodorp Brabant. Elke geleerde les heeft geleid richting Ecodorp Boekel. Wil je een sterke groep? Begin met een kleine groep (2-6 personen) aan het schrijven van een projectplan. Vraag iedereen die zich aanmeldt of ze zich kunnen vinden in het projectplan. Dan zijn alle neuzen gericht op hetzelfde doel en hoeft de basis niet elke keer ter discussie te komen, bij elke nieuwe geïnteresseerde.
De regelgeving: Ecodorp Boekel en Ecodorp Noordeland staan samen in de Crisis- en herstelwet. Daardoor mogen we uitzondering vormen op het bouwbesluit (en desgewenst ook andere wetten) en als het bij ons goed gaat, wordt de reguliere wet aangepast. Wij hebben verder nog nooit last gehad van regelgeving. Dat heeft vooral ook te maken met de gemeente waarin je zit. De gemeente Boekel is misschien wel de meest innovatieve gemeente van Nederland. Toen we voor de eerste keer in contact kwamen met het toenmalig Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), vroegen ze waar we zaten. Ik zei: ‘Boekel’. Zij zei: ‘De directie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt de gemeente Boekel erg in de gaten, want Boekel zoekt vaak de grenzen van de wet op, maar altijd ten voordele van de burgers!’
In de transitiefase is experimenteerruimte absoluut noodzakelijk, vertelden ecodorpster Mariska en ik bij de Dag van de Stad. Want de huidige regelgeving voldoet niet aan de nieuwe werkelijkheid. En dat is wat één van de directeuren van het Ministerie van IenM zei.
Pingback:VrijCoop: een warme deken voor ecodorpen… | EcodorpenNetwerk