EU SDG Award 2023 gaat naar Ecodorp Boekel

Er waren duizenden aanmeldingen voor de EU SDG Award 2023. Door een publiekstemming werd dat aantal teruggebracht tot 91 finalisten en op 25-5-2023 zijn er 17 winnaars gekozen door een gedegen jury. Ecodorp Boekel werd gekozen als winnaar van SDG 11 Duurzame steden en gemeenschappen.

Dat is een onwaarschijnlijk grote eer en een duidelijke erkenning dat ecodorpen de voorlopers van de duurzame transitie zijn.

We hadden deze prijs nooit kunnen verdienen zonder onze vele partners, in de volgorde waarin ze in ons project hun bijdragen gaven:

2003 VN: Die de eerste informatie zou geven dat er iets mis was, door in 2003 een mailtje te sturen naar de initiatiefnemer van Ecodorp Boekel over de rivier in Chili die droog was komen liggen omdat de gletsjer gesmolten was, waardoor een half miljoen mensen gingen verhuizen. Dat waren de eerste klimaatvluchtelingen. Luister hier naar de TEDxTalk waarin Ad de start van het ecodorp mocht uitleggen.

2007 Luuk Vlems: Onze zoon die met zijn geboorte de oorzaak van ons grote verantwoordelijkheidsgevoel was.

2008 VN: Een rapport van de VN waaruit bleek dat alle gletsjers aan het smelten waren. Daarna kwamen initiatiefnemers en kersverse ouders Ad en Monique tot het besluit om een ecodorp te willen oprichten, dat als een teken van hoop en een bewijs dat het mogelijk is zou dienen, een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding.

2009 De Kleine Aarde: Directeur Martijn Messing nodigde de ecodorpers uit om iets te maken op hun terrein en dat leidde tot een biobased gebouw waar 300 vrijwilligers aan meegewerkt hebben met een aantal extra interessante vrijwilligers.

2012 Boekel: In het jaar van de coöperatie bood de burgemeester van Boekel ons grond aan.

2013 Brabant: Het eerste gesprek met de provincie Brabant waarna we een startsubsidie van € 50.000 kregen.

2014 Ministerie van Infrastructuur en Milieu: Koos ons uit de Duurzame Koffer voor het project Empowering people en bracht daarmee de eerste directeur van een ministerie op ons terrein, dat toen gevuld was met een partytent en wat oude woonunits. Die werd enthousiast en stuurde vijf rijksambtenaren naar Spanje om oudere ecodorpen te bezoeken. Hij gaf daarna een presentatie aan alle 80 directeuren van het Ministerie van E&M en stuurde ze allemaal naar Brabant om ecodorpen te bezoeken. En zo kwamen de directeur van het RIVM, KNMI en nog vijf anderen bij ons voor gesprek.
In datzelfde jaar kwamen we in de Crisis- en Herstelwet, waardoor we vier uitzonderingen mochten maken op het Bouwbesluit 2012. Later zijn allevier de uitzonderingen deel gaan uitmaken van het nieuwere Bouwbesluit.

2013 Ministerie BZK: Organiseerde een symposium over de waarde van ecodorpen en daar hadden we ons eerste gesprek met Triodos.

2013 Triodos: Dat eerste gesprek liep heel goed, ze zeiden: ‘Alles wat jullie doen, staat in onze missie en visie, dus we willen jullie heel graag als Triodosproject’. In 3,5 jaar dat we met de Triodos gepraat hebben, hebben we geleerd dat banken niks voor je kunnen doen als je niet in hun risicomodel past, hoe graag ze ook willen.

2015 Boekel: De gemeenteraad keurde goed dat we 5 jaar op het terrein mochten wonen in tijdelijke woonunits tot we de financiering en bouwplannen rond hebben.

2016 Klimaatverandering: Klimaatverandering heeft op 23 juni 2016 wel wat in gang gezet, vandaar dat ik het toch noem als partner. Toen ging een supercel over Noord-Brabant die in een paar uur tijd voor een miljard aan schade veroorzaakte. Toen hebben we besloten extreme hagelbestendige daken en zonnepanelen te gebruiken.

2016 MVO Nederland: MVO Nederland startte met een project om alle ondergrondse infrastructuur circulair te maken. Wij hebben meegedaan aan dat traject als de proeftuin voor deze innovaties en later zijn ze ook gerealiseerd.

 

4 reacties

  1. Wat een fantastisch nieuws ! Gefeliciteerd Ecodorp en bewoners !

  2. Pingback:EUTECH SDG Award goes to Boekel Ecovillage - GEN Europe

  3. Pingback:Samen bouwen: hoe burgercollectieven gedijen waar het vertrouwen in de overheid daalt - Vrouwenpartij Nederland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.