EmpoweringPeople-blog over Ecodorp Boekel

Steven Wouda, medewerker directie Participatie van het Ministerie van IenM blogt over zijn ervaringen na het gesprek met Ad Vlems, initiatiefnemer van Ecodorp Boekel in het kader van EmpoweringPeople.

Ecodorp Boekel. Wat moet ik me daarbij voorstellen? En waar ligt dat eigenlijk? Een korte pitch tijdens de aftrap, een website en een goed gesprek verder heb ik een beeld. In mijn woorden: een zoveel mogelijk autarkische leefgemeenschap in het oosten van Noord-Brabant. En tegelijk duizelt het: CO2-negatief wonen? Is dat positief voor milieu en klimaat?

biomimicry ijsvogelBiomimicry? De ambitie straalt van de initiatiefnemer af, en dit jaar wil hij er zelfs al wonen en starten met de eerste eco-activiteiten! En hij is niet de enige, ook op andere plekken in Nederland willen de ecodorpen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Als medewerker van de Directie Participatie is het even zoeken naar de relatie met ons dagelijks werk. Al snel ontdek je in het gesprek verbindingen. Eerst binnen de vertrouwde kaders. Al snel wordt het breder. Dit is een maatschappelijk initiatief dat gaat over energie, voedsel, water, zorg, onderwijs, toerisme, bestuurlijke vernieuwing. Teveel om op te noemen. En daar zou als participatiedeskundige best eens de link kunnen liggen. Hoe tillen we een lokaal initiatief, dat over zoveel sectoren heen gaat – en waar zo’n brede, nationale en internationale, beweging achter zit – over de drempel? En voor welke departementen, overheden en andere partijen is dat allemaal interessant? Laten we beginnen met die partijen allemaal eens samen te brengen. En te zien wat er organisch voor verbindingen ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.