Eerste circulaire stroomkabel is van Prysmian/Draka

We zijn misschien wel het eerste ecodorp ter wereld dat partner is van een multinational die wereldleider is in zijn sector. Meer nog dan dat, ik ben er ook trots op. Draka is een kabelbedrijf, al meer dan 120 jaar oud. Draka legde de allereerste stroomkabel van Europa naar Amerika (5.000km) en legt nu (als dochteronderneming van Prysmian) een kabel van Nederland naar Denemarken (350km). Maar nog meer bijzonder is dat ze de allereerste circulaire stroomkabel ter wereld gaan uittesten in ons ecodorp (100m)!
De huidige stroomkabels zijn zo ontworpen dat ze na hun levensduur alleen nog verbrand kunnen worden, om het metaal eruit te halen. Dat is natuurlijk heel slecht voor het milieu. Dus gaat Prysmian nu een nieuwe kabel ontworpen die gemakkelijk weer gestript kan worden, waardoor alles hergebruikt kan worden. Die kabel wordt gemaakt van afval. Een medewerker van netbeheerder Alliander noemde het ‘de norm voor alle toekomstige stroomkabels’.
Prysmian is niet alleen innovatief en streeft naar het C2C label, ze gebruiken ook de Sustainable Development Goals oftewel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN om hun activiteiten ondersteunend te maken aan het oplossen van de wereldproblemen.
Zij ondernemen acties op 13 van de 17 doelen, maar focussen zich vooral op:
9 Innovatie en duurzame infrastructuur
11 Veilige en duurzame steden
7 Duurzame en betaalbare energie
12 Duurzame consumptie en productie
5 Vrouwen en mannen gelijk

Het respect is gelukkig wederzijds; ik was laatst gevraagd om bij een bijzondere bijeenkomst van Prysmian te komen, omdat wij ‘een belangrijke Stake holder zijn’. En dat bleek ook wel in de presentatie van het bestuur, want er stond een impressie van ons ecodorp in de sheet over People, Planet, Profit (als je klikt op de foto zie je de impressie). Eerder dit jaar was ik gevraagd om als ambitieuze klant mee te denken aan het circulair maken van de hele keten van het kabelbedrijf.

De voornaamste duurzame ontwikkelingsdoelen van Ecodorp Boekel zijn:
13 Klimaatverandering aanpakken
15 Biodiversiteit behouden
6 Schoon water
11 Veilige en duurzame steden

2 reacties

  1. Pingback:Ecodorp Boekel schitterde bij de EU | EcodorpenNetwerk

  2. Pingback:Unieke fundering woningen Ecodorp Boekel | EcodorpenNetwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.