Ecologische voetafdruk; de voetafdruk van onze bewoners af te stemmen op wat de aarde dragen kan

1. Bewust omgaan met de ecologische voetafdruk van ons voedsel.

Vlees eten zorgt voor een grote voetafdruk. Een kilo vlees vraagt ongeveer 10 kilo granen. Wat mensen ook zouden kunnen eten. Minder vlees eten betekent dan ook minder verspilling van energie en voedsel.
In de gezamenlijke ruimtes wordt doorgaans geen vlees genuttigd om onze ecologische voetafdruk te beperken. In sommige feestsituaties kan het zijn dat biologisch vlees aangeboden wordt. We vinden het belangrijk om elkaar te respecteren in de keuzes die iedereen maakt, dus ook wat een (aspirant) lid eet.

2. Vers & Nederlands

Groenten en fruit van het seizoen vragen weinig energie, opslagruimte en verpakking. De voetafdruk van tomaten uit de warme kas in de winter is bijna zeven keer groter dan die van tomaten van de grond.Kijk maar eens op de Groente en Fruitkalender van Nederland. Echte chef-koks doen dat ook. Want seizoensproducten zijn nu eenmaal veel lekkerder.

3. Bewuste levensstijl en afvalproductie

Als je iets koopt, koop je meestal afval. In de vorm van de verpakking die je degradeert tot afval als je thuis komt. En vaak degradeer je het product ook tot afval, na gebruik. Kortom, je produceert afval en dat willen we voorkomen en beperken. We zullen als mensheid moeten proberen om zoveel mogelijk te denken in kringlopen; wat gebeurt er met alles wat ik heb en koop, als ik het niet meer nodig heb?
We willen daarom als ecodorp een voorbeeld geven. We vinden het wel belangrijk dat je als individu vrij bent in je keuzes.

4. Transport.

Ons ecodorp wordt autovrij, in die zin dat auto’s buiten het ecodorp geparkeerd worden en niet naast de woningen. Wil een toekomstige bewoner dichtbij zijn/haar auto wonen, woont hij dus aan de rand van het dorp.
Voor ons transport kiezen we liefst voor hernieuwbare brandstoffen/elektriciteit en zoveel mogelijk gezamenlijk gebruik.