Ecodorpse kijk op land en gemeente

Op 19 maart stonden ik en mijn medeafstudeerder Simone van Puijenbroek te wachten in de lobby op Ad Vlems en Amber Paardenkooper. Ad had net bij Empowering People een presentatie gehouden over zijn initiatief van Ecodorp Boekel voor een zaal vol met ambtenaren en andere initiatiefnemers. En zoals Ad mij later vertelde was het een goede bijeenkomst.

Zelf ben ik als afstudeerder van de TU Delft (Technische Bestuurskunde) tijdelijk ambtenaar bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het maken van mijn onderzoek. Mijn onderzoek probeert inzicht te geven in hoe we met abstracte visiedocumenten de ‘energieke samenleving’ kunnen ondersteunen. De energieke samenleving bestaat voor mijn onderzoek dan voornamelijk uit maatschappelijke initiatieven die ondernomen zijn door de een energieke (groep) burger(s) of ondernemer(s). In mijn zoektocht naar de energieke samenleving (die ik toespits op de Krimp en Leegstand thematiek) kwam ik bij het Ecodorp Boekel. Wij waren met enkele collega’s op werkbezoek in Boekel waar de wethouder Ted van der Loo ons voorstelde aan het initiatief. Deze ontmoeting had uiteindelijk als gevolg een interview op 19 maart.

Daarom stonden wij op die 19 maart in de lobby te wachten op Ad en Amber. Een klein zaaltje aan de andere kant van het ministerie was vervolgens de plek voor het afnemen van maar liefst twee interviews. Allereerst werd Ad bevraagd over zijn samenwerking tussen hem, de gemeente en andere partijen die betrokken waren geweest door Simone (zie column Interview Ecodorp Boekel: https://www.ecodorpboekel.nl/blog-over-gemeente-boekel-en-ecodorp-boekel/). Na een uur had Ad al heel wat informatie voor ons verzameld en waren zelfs een deel van mijn vragen al beantwoord. Na een korte stop, het raam open zetten en het bijvullen van de dranken was het dan mijn beurt. Mijn vragen en aanvulling richtten zich vooral op de motivatie, beweegredenen, zijn visie, de omgeving met zijn directe omgeving en de rol van de nationale overheid.

In het interview kwam naar voren dat samenwerking tussen Ad en de verschillende programma’s vanuit het ministerie goed verliep. Jammer was wel om te zien dat dit allemaal verschillende stukjes en departementen van verschillende ministeries waren, waarin de samenhang voor mensen van buitenaf niet goed zichtbaar was. Daarnaast was het goed om terug te zien dat het krijgen van een “experimentele status” en erkenning van de nationale overheid het Ecodorp Boekel heeft geholpen in de realisatie. Leuk om terug te zien dat financiële steun daarmee niet altijd met stip op plek 1 stond. Het laatste wat goed was om te zien is dat het Ecodorp fantastisch is omgesprongen met hun directe omgeving. Ze hebben de belangen van omwonenden en de omgeving in het proces meegenomen en tegelijkertijd hun uit proberen te leggen wat de meerwaarde was van het project. Wat uiteindelijk resulteert in het helpen van elkaar en het opzetten van een solide initiatief. De ambitie van Ad om bij te dragen aan de klimaatproblematiek was daarin goed terug te zien!

Bij deze drie waarneming laat ik het even voor nu. En ik zou ik ook via deze weg Ad en Amber nogmaals willen bedanken voor hun bijdrage aan mijn onderzoek. Met dit interview over het Ecodorp Boekel ben ik weer een stapje dichterbij gekomen bij het beantwoorden van de vraag: hoe de nationale overheid met een visie de energieke samenleving (zoals het initiatief van Ecodorp Boekel) zou kunnen ondersteunen.

Eind juni probeer ik het antwoord op die vraag klaar te hebben en te presenteren aan mijn afstudeercomité. En het voorbeeld van Ecodorp Boekel zal mij zeker bijstaan in het beantwoorden van die vraag!

Sven Schroots
Linkedin: https://nl.linkedin.com/pub/sven-schroots/87/88b/232

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.