Amber’s blog 1: Ecodorpen dragen bij aan een betere zorg voor de aarde

Ik ben Amber Paardenkooper, eerste jaars student op de Van Hall Larenstein te Wageningen. Ik studeer International Developement Management en loop 5 weken stage bij Ecodorp Boekel. Ik ben een erg optimistisch en idealistisch persoon, voor mij staat betere zorg voor de aarde voorop! Onder andere ecodorpen kunnen hier naar mijn mening goed aan bijdragen. Al die innovatieve initiatieven zijn een geweldig begin. Het huidige economische systeem moet drastisch veranderd worden; het zal in de toekomst niet meer moeten draaien om het individuele egoïsme maar om samenwerken en vertrouwen. We zullen een nieuwe wereld moeten creëren waarin we met meer liefde en respect met elkaar en de aarde zullen omgaan. Vroeger dacht ik altijd dat de enige manier was om back to basic te gaan. Maar ik zie nu dat niemand daarin zou willen meegaan. Een draai geven aan het systeem en onze innovatieve kennis combineren met de oude indianen kennis is in mijn ogen de oplossing.

De afgelopen week heb ik meegelopen met Ad Vlems, initiatiefnemer van Ecodorp Boekel. Het was een erg drukke maar ontzettend leerzame en inspirerende week. We hadden een aantal vergaderingen met onder andere het Plan Bureau voor de Leefomgeving, helend architect Huub van Laarhoven en de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. Voor het eerst kwam ik in aanraking met een dergelijke werkomgeving, met vergaderingen en mensen in pak; kortom, de mensen in Nederland die enige invloed kunnen uitoefenen. Ik vond het in het begin erg spannend, maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen. En kan iedereen invloed uitoefenen! Zolang je durft te blijven dromen en je drive maar groot genoeg is, is alles mogelijk. Ik heb enorme bewondering voor Ad en zijn vrouw die zomaar uit het niets een ecodorp wilden beginnen en nu al zo ver zijn gekomen, het gaat ze gewoon lukken! Wat ik ook mooi vind is dat ze niet alleen een ecodorp willen oprichten om daar samen vredig en duurzaam te gaan leven, maar juist om een voorbeeld te zijn voor de rest van Nederland! Niet heel Nederland hoeft in ecodorpen te gaan leven, wel is het de bedoeling dat er stukjes van het Ecodorp als voorbeeld wordt gebruikt en overgenomen. Bijvoorbeeld de bouw die meer herbruikbare materialen gaat gebruiken of burgers die delen van hun eigen voedsel gaan verbouwen door middel van permacultuur tuinen en meer zelfvoorzienend zullen worden in hun energievoorziening.

Lees hier blog 2: https://www.ecodorpboekel.nl/ambers-blog-2-onze-overheid-gaat-voor-duurzaam-nederland/

Amber Paardenkooper
LinkedIn: https://www.linkedin.com/pub/amber-paardenkooper/b4/458/7bb/nl

2 reacties

  1. Marjo van Kreij

    Dag Amber,
    Laat mij de eerste dan maar zijn. Toppie dit stageproject. Ook ik ben zeer optimistisch over de kanteling die er aan gaat komen. Mensen zoals jij die zich actief willen inzetten om een bijdrage te leveren aan een duurzame maatschappij hebben we hard nodig. Heel veel succes. Ik blijf de ecodorpen volgen.

    Mjo van Kreij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.