Ecodorp Boekel wint Brabantse circulariteitsprijs

Ecodorp Boekel wint Brabantse circulariteitsprijs

Ecodorp Boekel ontving op 9 februari de Kringlogo-prijs voor het meest circulaire burgerinitiatief van Brabant. De wisselbokaal werd door Femke Dingemans, directeur-bestuurder van de Brabantse Milieufederatie, overhandigt aan Ad Vlems, initiatiefnemer van het ecodorp.

“We vinden deze aanpak erg waardevol en innovatief in de transitie naar een 100% circulaire economie,” aldus de jury over Ecodorp Boekel.

De jury bleek vooral onder de indruk van de brede aanpak door de bewoners: “In de bouw is niet alleen rekening gehouden met circulariteit, bijvoorbeeld door bouwmaterialen te hergebruiken, maar ook wordt er binnen de leefgemeenschap eigen voedsel verbouwd en energie opgewekt. Daarnaast is er nagedacht over hoe de wijk niet eigendom is van een bepaald persoon, maar van de hele gemeenschap.”

De gebruikte materialen in ons ecodorp onder de grond zijn circulair en boven de grond biobased. Met slimme bouwmaterialen en terreinontwerp is onze wijk voorbereid op klimaatverandering en extreme weersomstandigheden, zoals droge zomers en heftige regen of mega-hagel.

“De Kringlogo-prijs is een mooie erkenning voor ons werk,” zegt Ad Vlems. “Het moedigt ons ook aan om met extra energie ons kennis- en educatiecentrum te gaan realiseren. Dat centrum zal draaien om de duurzame doelen die alle landen afgesproken hebben in de Verenigde Naties. We gaan vooral burgers ondersteunen praktische oplossingen toe te passen om klimaatverandering tegen te gaan en biodiversiteit en voedselzekerheid te versterken.”

Tijdens de bouw heeft ons ecodorp ernaar gestreefd zo min mogelijk materialen uit de grond te halen. Zo is de fundering gemaakt van glasschuimbrokjes, een afvalproduct uit de glasindustrie. De binnenmuurisolatie, Metisse  is van oude spijkerbroeken. De muren zijn van kalkhennep en het hout komt van verantwoord beheerde bossen.

De Kringlogo-prijs bestaat uit een wisseltrofee van resthout en een aanmoedigingsbedrag van 100 euro. Ook mag ons ecodorp een jaar lang het Kringlogo gebruiken, daarna gaat de wisseltrofee naar de nieuwe prijswinnaar volgend jaar. De prijs is een initiatief van De Natuur en Milieufederaties en wordt in onze provincie uitgevoerd door de Brabantse Milieufederatie.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.