Ecodorp Boekel Proeftuin voor Duurzaam Leven

Creatieve denkers hebben versoepeling van regelgeving nodig
Dat was de kern van de presentatie van één van de andere projecten die zich mochten presenteren tijdens het Festival van de Crisis- en herstelwet.
Een creatief denker bedenkt ‘s-nachts iets, wil het in de ochtend op papier zetten en liefst ‘s-middags al laten zien. Vergunningen aanvragen? Daar liggen niet de kwaliteiten van een creatief denker. Wachten op een vergunning? Dat zuigt energie bij een creatief denker.

Wij ervaren dat ook. Toen we te horen kregen dat deze fase heel moeilijk was voor banken om zonder cofinanciering geld aan ons te lenen, hebben we de woonunits voor onze woningen moeten afzeggen, want daar hadden we zeker het geld nog niet voor.

Dat betekende dat we ook een nieuw verwarmingssysteem moesten gaan zoeken, want de gratis units die we zijn gaan verbouwen, hadden nog geen verwarming.

Gelukkig levert het voor de gemeente geen probleem op als het verwarmingssysteem al gecertificeerd is. Maar stel nou, dat we een systeem kiezen dat zo geavanceerd is, dat het nog niet gecertificeerd is? Of zo low budget dat niemand er het geld voor over heeft om dat te certificeren? Want die keuze moeten we nu maken; biogas of watergas.

We laten het nog even een verrassing welk systeem we kiezen, en dan vertellen we er alles over.

Ecodorp Boekel als Proeftuin voor Duurzaam Leven
Begin september komt het Expertteam Vlottrekken van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ons ondersteunen in het maken van een flexibel bestemmingsplan.
En vorige week werd ik gebeld door onze contactpersoon van het Ministerie van IenM, ze hadden een nieuwe directeur Participatie en die wil bij ons op bezoek komen om te kijken of ze nog meer regelgeving kunnen versoepelen. We willen dan voorstellen dat we door de Ministeries erkend worden als een Proeftuin voor Duurzaam Leven.
En dat is een win-winsituatie, want wij kunnen ook wat terugdoen:

  • We zijn een educatief project, dus we gaan alles delen wat we leren/ervaren.
  • We werken mee aan de voorbereiding van de Innovatie-estafette, op 14 april 2016.
  • We ondersteunen de finalisten van de Challenge Stad van de Toekomst

En de ministeries ervaren het ook als positief, ik werd gebeld door iemand van Agenda Stad (die organiseren o.a. de Innovatie-estafette en de Challenge). Ze vonden onze pitchpresentatie voor de Challenge zo goed, dat ze ons voorgedragen hebben voor TEDxBinnenhof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.