Ecodorp Boekel met CESAR Basaltaccu in VPRO Tegenlicht 7 februari

Zondag 7 februari komt de basaltaccu die getest wordt bij Ecodorp Boekel bij VPRO Tegenlicht in een aflevering waarin diverse systemen van energieopslag getoond worden. 

Nu duurzame energieopwekking volwassen is geworden, is opslag de grootste uitdaging van de energietransitie. Efficiënte en effectieve opslag is noodzakelijk om pieken en dalen in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden. Daarmee wordt het netwerk ontlast dat niet is ontworpen op de grote pieken en dalen die we momenteel hebben. Overal ter wereld wordt gezocht naar oplossingen.

De CESAR Basaltaccu is een Brabantse uitvinding die voor het eerst in Boekel in een woonwijk uitgetest wordt. De energie van 600 zonnepanelen wordt als warmte opgeslagen in een grote bak met basalt (gestolde lava). Dankzij goed geïsoleerde muren van 1,5 meter dikte, blijft de zomerwarmte opgeslagen. De rest van het jaar worden de woningen verwarmd met de opgeslagen zomerwarmte.

In de documentaire wordt het hele opslagsysteem uitgelegd. Op de website van Duurzaamheidsnieuws vind je de aankondiging.

Wil je meer weten, kun je ook op de website van Ecodorp Boekel kijken.

Woensdag 10 februari wordt een (online) Tegenlicht Meetup georganiseerd door Pakhuis de Zwijger waarin Ad Vlems van Ecodorp Boekel te gast zal zijn.

 

Update:

Heb je de uitzending gemist? Gelukkig kun je deze online terugkijken, hier is de link:

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2020-2021/de-race-om-de-super-batterij.html 

Ecodorp Boekel komt aan bod in het onderwerp ‘steen’, vanaf 25:30, maar kijk vooral de hele aflevering!

 

 

4 reacties

  1. Geweldige actie en heel veel succes.
    Folkert en Hermien

  2. Henk van der Weijst

    Nu behoren jullie tot de adel van de ecodorpen.

  3. Veel waardering voor het omarmen van low tech oplossing dat nog in de kinderschoenen staat. Maar wel een geweldige potentie heeft om een flinke bijdrage te leveren in duurzame groene energie oplossingen.

  4. Pingback:De basalt batterij - 'n steengoed idee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.