Ecodorp Boekel kan de bouwgrond kopen!

Een gigantische mijlpaal: Ecodorp Boekel heeft voldoende geld om de bouwgrond te kopen van de gemeente Boekel en de bouw van de 30 duurzame woningen voor te bereiden. Veel van het geld werd geïnvesteerd door mensen die de waarde inzien van dit inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven en deze proeftuin voor duurzame innovaties. Innovaties zoals een circulaire stroomkabel, lantaarnpalen die gemaakt zijn van bermgras, algen die medicijnresten afbreken, circulaire keukens, en nog veel meer innovaties zullen uitgetest worden in dit Brabants project.

De waarde die Ecodorp Boekel heeft in de transitie naar een duurzame provincie heeft de Provincie Noord-Brabant doen besluiten om € 200.000 subsidie te investeren voor de realisatie van het project. Dat besluit wordt breed gedragen binnen de provincie. De Commissaris van de Koning, elke Gedeputeerde, het hele managementteam en veel ambtenaren hebben in de loop van de jaren al een bezoek gebracht aan het terrein van het Boekelse ecodorp. Ecodorp Boekel heeft van haar kant bijgedragen aan het beleid van de provincie, door mee te denken over de Brabantse Omgevingsvisie, en vooral hoe we Brabant klimaatbestendig maken. 

Daarnaast heeft het Nationaal Groenfonds een investering van € 900.000 gedaan om de grond te kunnen aanschaffen, zodat deze groene woonwijk een voorbeeld kan zijn van een wijk die in balans leeft met zijn natuurlijke omgeving.

Deze twee grote ondersteuners van Ecodorp Boekel zijn gevolgd door meer dan 110 kleinere investeerders die hun spaargeld geïnvesteerd hebben in het ecodorp tegen 2% rente. Investeren kan nog steeds!

De leden van Ecodorp Boekel gaan zelf de grond bouwrijp (laten) maken, zodat de wijk voldoet aan hun hoge ambities. Ze gaan dat doen in overleg en samenwerking met het waterschap, de gemeente en de provincie.

7 reacties

 1. Hartelijk gefeliciteerd met dit geweldig mooi resultaat. Over enige tijd kan er gestart worden op eigen aangekochte grond met de duurzame woningen.
  Daarbij kunnen de verdere plannen uitgewerkt wordt om op diverse disciplines op vernieuwende wijze in deze proeftuin te gaan bouwen.
  De vele jaren van voorbereiding zijn gelukkig niet voor niets en o.a. Ad wist ook velen te overtuigen. Ik hoop ,dat het een zeer groot succes mag worden, waarvan velen anderen een voorbeeld kunnen nemen. Succes Lambert Cox

 2. Alleen al het onvoorspelbare DOORZETTINGSVERMOGEN gedurende al die jaren mag een sidderende INSPIRATIEBRON zijn voor elke AARD-BOL BEWONER.
  “” GO with the flow …. “” , ook waar deze jarenlang bergopwaarts lijkt te stromen.
  Een blijde, bewonderende en deemoedige Rob Bloemhoff.

 3. Whaw!! Van harte proficiat, Ad & Co! “Loon naar werken”, heet dat! Succes met de volgende stap!
  Hier in België kunnen wij alleen maar dromen van overheidssteun, het wordt de mensen juist moeilijk gemaakt om iets dergelijks op te zetten. Maar aangezien er altijd al een tendens was om Nederland te volgen in sommige dingen, duim ik dat dat in dit geval ook ooit gebeurt.

 4. René de Torbal

  Hartstikke goed econauten! Wat begint met het roer omgooien en een nieuwe, betere richting ingaan in de wereld zal leiden tot een betere richting van de wereld. Ik hoop dat jullie initiatieven gauw mainstream worden!

 5. Wat een geweldig nieuws. hartelijk gefeliciteerd met dit resultaat. 🙂

 6. Van harte gefeliciteerd allemaal! In mijn hart ben ik super trots op jullie dat het is gelukt om de moed niet te verliezen en het vertrouwen te winnen. Volgend jaar kom ik jullie zeker bezoeken in Boekel. Groeten uit Suriname, van Linde op fb:
  Landgoed Linde’s Lust

 7. Hendrik de Wilde

  Gelukgewenst met dit sukses in ”de lange mars door de instituten”!! Die was voor velen van ons, koppige idealisten, toch te lang. Nu dus een histories moment, waarna de kreatieve sluizen open kunnen. Straks rijdt de Witkar alsnog door Boekel!
  Kracht en Wijsheid wens ik jullie toe!
  Groeten, Hendrik, centraal Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.