Ecodorp Boekel is de Meest duurzame organisatie van Nederland!

De bouwsector was heel duidelijk hier over, Ecodorp Boekel won zelfs de publieksprijs tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres!
De jury koos gisteren Ecodorp Boekel als de meest duurzame organisatie van Nederland, omdat in dit project een enorm breed scala aan aspecten van duurzaamheid wordt gecombineerd: natuurinclusief, klimaatadaptief, circulair, biodivers en sociaal duurzaam. Het grootste deel van de 36 sociale huurwoningen in het opvallend cirkelvormige project is gebouwd met natuurlijke materialen en de rest is geproduceerd uit afvalmateriaal. Bovendien is de professionele wijze waarop dit burgerinitiatief is vormgegeven een voorbeeld  voor anderen.

De jury was, bij monde van Robert Koolen, zeer te spreken over de professionele en integrale wijze waarop Ecodorp Boekel is georganiseerd. Koolen: “Niet alleen in de ideeënvorming en uitvoering, maar ook in de samenwerking. Het gaat om vernieuwende ideeën die concreet herhaalbaar zijn. En mede door de zelfwerkzaamheid ook betaalbaar. Niet alleen het geheel, maar ook onderdelen kunnen inspireren tot navolging. De directe koppeling met de Sustainable Development Goals laat zien hoe je dit soort abstracte doelstellingen kunt omzetten in concrete acties.”.

Patrick Schreven (Eco+Bouw): “Deze droom heeft twaalf jaar geduurd.”

Heel veel bewoners werk(t)en mee aan de ontwikkelingen in Boekel en ook wat betreft Natuur architectenbureau Van Laarhoven kon de duurzame lat niet hoog genoeg liggen. De meeste credits gaan daarbij uit naar initiatiefnemer Ad Vlems, zo zei bouwer Patrick Schreven namens Eco+Bouw. Schreven: “Deze droom heeft twaalf jaar geduurd, voordat die uiteindelijk in de gemeente Boekel kon landen. Alles in dit project is bijzonder, de manier van denken, bouwen en organiseren, woorden schieten tekort. Heel veel respect gaat naar al die leden en bewoners van het Ecodorp die betrokken zijn. Zij hebben deze prijs dubbel en dwars verdiend.”

In Boekel blijft het hier niet bij, want door onder meer rondleidingen worden de boodschap en de techniek – zoals een bijzondere accu – ook aan anderen ten voorbeeld gesteld. Sterker: de financiële opbrengsten uit de eigen woonvereniging, een corporatie in het klein, gaan als zetje in de rug naar andere initiatieven voor ecodorpen in Nederland. Daarvan zijn er al inmiddels zeventig.

Live vanuit Zwolle won het Ecodorp in Boekel ook nog de Publieksprijs, de Duurzaam Bouwen Award 2021.

Bekijk hier het korte filmpje over Ecodorp Boekel.

12 reacties

 1. Wow van harte gefeliciteerd Ad, Monique en overige bewoners en bouwers!
  Wat fantastisch en zo verdiend.

  Hartelijke groeten,
  Engeltje

 2. Maria knapen

  Geweldige kroon op jullie werk alle meewekende en speciaal Ad en Monique dat jullie in die 12 jaar jullie droom langzaamaan konden verwezelijken. Nog veel woongenot samen met alle bewoners van ECODORP. EN GEFELICITEETD VOOR DE PRIJZEN DIE JULLIE GEWONNEN HEBBEN. PIET EN MARIA

 3. Heel erg van harte gefeliciteerd!!! Jullie zijn een voorbeeld voor de mensheid! Dat jullie en toekomstige generaties er heel lang fijn en gezond mogen wonen.
  groet van Annemarie Hendriksen.

 4. I.M.C. Hendriks

  Ad en Monique van harte gefeliciteerd met deze prijzen. En ook alle bewoners, die er zo hard aan hebben meegewerkt. Irma Hendriks

 5. Ad en Monique Hartelijk gefeliciteerd met deze prijzen.Op deze wijze vergroot dit het netwerk wat jullie hebben opgebouwd. Jullie doorzettingsvermogen kan ik enorm waarderen. Ook alle medebewoners, geinterresseerden en vrijwilligers die zich hier voor inzetten van harte gefeliciteerd. Ik blijf het project volgen en er ook mijn bijdrage aan blijven leveren.

 6. Van harte proficiat, terecht winnaar, absoluut verdiend, Ad Vlems en medebouwers en -bewoners! En Maria: veel succes en duurzaam woonplezier!
  En daarom heb ik wat certificaten en ben ik trotse medesponsor, ik geloof in jullie aanpak!
  groet, felicitaties, Gert-Jan Wientjens, Uden.

 7. Gefeliciteerd allemaal! Wat een mooie erkenning voor al het werk wat jullie verzetten voor een eerlijke en duurzame wereld.

 8. Dag Ad en Monique, en alle andere EcoDorp deelnemers,
  heel hartelijk gefeliciteerd.
  Verder denk ik Ad dat jij binnenkort wel de leukste en bekendste Nederlander gaat worden. DE ideale ambassadeur.

  Heel fijn dat er nu ook op deze manier waardering is voor jullie doorzettingsvermogen en vaste geloof in DE GOEDE GROENE ZAAK!

  En wat fijn dat wij, NICE developments met CESAR de Basalt Batterij, daar deel van uit mogen maken!

  Hartelijke groet, Gonnie van der Vorst

 9. Henk van der Weijst

  Deze prijs maakt de weg vrij voor een nog bredere basis van (h)erkenning. Nu in Nederland, op naar (ook) het buitenland.

 10. Van harte gefeliciteerd! Ik hoop inderdaad dat dit een flinke impuls geeft aan de rest van bouwend Nederland.

 11. Ongelooflijk wat jullie aan energie gestoken hebben in dit mega project en wat een fantastisch resultaat staat er nu. Tijd voor een standbeeld van Ad en Monique die het initiatief hebben genomen! Hartelijk gefeliciteerd met de prijzen en de erkenning van bouwwereld en publiek.

 12. Zo een initiatief wil ik ook wel in ons dorp!
  Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.