Ecodorp Boekel heeft een bank!

Mijlpaal: Ecodorp Boekel heeft een aanbod gekregen van de Duitse GLS Bank!
Een dertigjarige lening tegen een rentepercentage van 2,2% voor de eerste tien jaar.

Snelle procedure bij de GLS
Het was eigenlijk heel snel geregeld, zeker als je dat vergelijkt met de voortgang met de Nederlandse banken, Triodos, Rabobank en ASN. Eén gesprek van 2,5 uur met de directeur van de betreffende afdeling en een aantal telefoontjes daarna, was genoeg om de GLS Bank te overtuigen van de kredietwaardigheid van ons project.

Dat komt voornamelijk omdat Duitse banken positieve ervaringen hebben met het financieren van woongemeenschappen. De Gemeinschaftsbank für Leihen und Schenken (GLS Bank) heeft al 90 woongemeenschappen in Duitsland en eentje in Nederland gefinancierd. Wat hun betreft, zijn ze allemaal geslaagd en is het risico van lenen aan een woongemeenschap dus heel laag.

Certificatenactie gaat nu op volle kracht!
De certificatenactie is nu nog veel belangrijker geworden, want de bank heeft als voorwaarde dat we 1 november met eigen vermogen en de certificatenactie voldoende verzameld hebben voor de aanschaf van de grond en de kosten van de architect voor het maken van de bouwtekeningen. Dat is 1,2 miljoen euro.
Dat klinkt als een hoop geld, maar het is zeker haalbaar vanwege:
– meer zekerheid:
De GLS gaat ervoor zorgen dat onze organisatiestructuur goed in elkaar zit, op juridisch en fiscaal vlak. Een fiscalist en een taxateur kijken naar onze structuur en samen zorgen we ervoor dat het goed in elkaar zit.
– ondersteuning door Nederlandse woongemeenschappen via Vrijcoop
Er zijn Nederlandse woongemeenschappen die hun schuld aan de bank al afgelost hebben, maar nog steeds huurinkomsten krijgen. Lees ook het artikel over Woongemeenschappen financieren woongemeenschappen via Vrijcoop en lees over het eeuwenlang effect van een investering in Ecodorp Boekel.
– ondersteuning door Duitse woongemeenschappen van het Mietshäuser Syndikat
Deze vereniging van 140 woongemeenschappen bestaat al sinds 1992. Elk jaar komen er meer en meer woongemeenschappen bij en de oudere woongemeenschappen ondersteunen de nieuwe met een startfinanciering. Wij worden in september voorgesteld als het eerste Nederlandse project van Vrijcoop die dezelfde structuur en voorwaarden als het Mietshäuser Syndikat heeft. De vorige keer dat dit gebeurde, kreeg een Oostenrijkse woongemeenschap een miljoen euro te leen van diverse Duitse woongemeenschappen.
– Provincie Noord-Brabant gaat zijn best doen om ons te ondersteunen
Naar aanleiding van de Klimaattop Zuid hebben we gesproken met ambtenaren van de provincie en die we mochten een subsidie van € 100.000 aanvragen. We hebben een hechte verbinding met de Provincie Noord-Brabant. Vorig jaar mochten wij als Brabant Pionier meedenken over de Brabantse Omgevingsvisie en we staan genoemd als voorbeeld in het Klimaatadaptatieplatform. De hele top van de Provincie is al eens op werkbezoek op ons terrein geweest.

Investeer in ons ecodorp en ontvang jaarlijks 2% rente! Lees hier meer…

 

3 reacties

  1. Pingback:Artikel | Trends & Ontwikkelingen 30 augustus 2018 - Mestmag.nl

  2. Pingback:Infomiddag Ecodorp Boekel voor woongemeenschappen | EcodorpenNetwerk

  3. Pingback:Financing EcoVillages – Wild Community EcoVillages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.