Ecodorp Boekel dat leeft zoals een boom

Is de mens wel een deel van de natuur?
De mens lijkt geen onderdeel meer uit te maken van de natuur¹. Over het algemeen is de mens heel slecht voor zijn natuurlijke omgeving. Toch is de mens gewoon een dier, al is het een bijzonder dier. Wij zijn de enige diersoort die kan kiezen tussen goed en kwaad. De laatste eeuwen hebben we helaas regelmatig de verkeerde keuzes gemaakt, daarom is het CO2 gehalte nu zo hoog als 3-5 miljoen jaar geleden en de temperatuur van de noordpool is al 120.000 jaar niet zo hoog geweest. De biodiversiteit is 75% gedaald ten opzichte van zo’n 60 jaar geleden, dus 75% van alle plant- en diersoorten zijn uitgestorven of staan op uitsterven. Er zijn momenteel tientallen miljoenen mensen aan het vluchten voor klimaatverandering, onderdrukking en oorlog. Het zijn allemaal gevolgen van de keuzes die we elke dag maken.

Ja, de mens kan leven in balans met zijn natuurlijke omgeving, net zoals een boom
In Ecodorp Boekel gaan we aantonen dat de mens kan leven in balans met zijn omgeving en daar zelfs een positief effect op kan hebben. We gaan gebruik maken van mogelijkheden van de natuur om ons heen (ecosysteemdiensten) voor het zuiveren van ons water, onze lucht, voor alles wat we nodig hebben om te leven, zoals een boom ook doet. Dat doen we op zo’n manier dat het de natuur ook nog eens versterkt.
We gaan het ook meten, zodat het ook transparant is wat het effect van onze leef- en bouwwijze is. Dat doen we door ons te registeren als Verified Conservation Area, bij het VCA Platform.

Wil je ons meehelpen om aan te tonen dat mensen kunnen leven in balans met zijn omgeving?
Wat wil je daarvoor terug, een boomhutovernachting midden in het ecodorp? Of 2% rente?

¹Er is een hele lange lijst met natuurtypen gemaakt en dorpen of steden maken daar geen deel van uit. In natuurgebieden worden woningen geweerd.
Terwijl uit onderzoek blijkt dat kleinschalig, multifunctioneel landschap de hoogste biodiversiteit kent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.