Ecodorp Boekel als inspirerend Duurzaam Dorp

De droom
Stel je voor dat je eigen dorp nog niet bestond, een lege akker was, een belofte die waargemaakt kon worden.
Stel je voor dat iedere bewoner woonde in tijdelijke woningen en te popelen stond om samen de woningen te bouwen en het dorp vorm te geven.
Stel je voor dat iedere bewoner besefte dat we het ditmaal écht duurzaam zouden moeten gaan bouwen en leven.
En stel je voor dat de overheid je alle ruimte gaf om je duurzame wensen waar te maken.

Het waarom
Welkom in Ecodorp Boekel. Mijn naam is Ad Vlems, initiatiefnemer en vader. Wij wonen nu met 17 volwassenen en 9 kinderen in 10 tijdelijke woningen, klaar om te bouwen aan woningen die klimaatadaptief, klimaatpositief, energiepositief en natuurinclusief zijn.

Mijn aanleiding om Ecodorp Boekel als een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven op te richten, was de geboorte van mijn zoon. De redenen zijn terug te vinden in de duurzame werelddoelen die de VN heeft opgesteld. Ik zie redenen om anders te leven in het verlies aan biodiversiteit, het opwarmen van de polen, het stijgen van de zeespiegel, het inklinken van onze westkust, het gif op ons voedsel, de droogte in Kaapstad, de bosbranden in Californië, het plastic in de zee.

De impact
Ecodorp Boekel is een plek van hoop. Wij kunnen het meteen goed aanpakken, omdat we beginnen bij nul, omdat wij allemaal de noodzaak zien en de ambitie hoog houden. De grond waarop we onze woningen gaan bouwen, is een kale akker. Over een jaar hebben we tien woningen gebouwd die bijdragen aan het oplossen van 7 van de wereldproblemen op lokaal niveau.

Elke maand hebben we een infomiddag en de laatste jaren is er elke maand minstens één duurzaam wooninitiatief aanwezig om inspiratie op te doen. We zijn al drie keer op landelijke TV geweest, zelfs met een documentaire van een half uur. Drie ministeries hebben ons gebeld, omdat ze ons willen ondersteunen. Eentje stuurde nog 7 extra directeuren om onze plannen te horen. De top van de Provincie (Commissaris, gedeputeerden en managementteam) bezochten ons project ook. Wij zijn gevraagd om mee te denken hoe we Brabant klimaatadaptief kunnen maken. Onze impact is groot.

Onze vraag

Ecodorp Boekel is lid van het Netwerk Duurzame Dorpen

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.