Ecodorp Boekel aangesloten bij Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Ecodorp Boekel is een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding. Eén van onze speerpunten is het aantonen dat we kunnen wonen en leven met een positieve impact op onze natuurlijke omgeving.

Waarom vindt Ecodorp Boekel biodiversiteitsherstel zo belangrijk?
Mensen zijn een kwetsbaar onderdeel van de ecosystemen waar we deel van uitmaken. We kunnen onze enorme bevolkingstoename alleen overleven als we zorg dragen voor de omgeving om ons heen en deze versterken waar we kunnen. Onze voedselvoorziening is afhankelijk van stabiele ecosystemen met hoge biodiversiteit. In onze groene woonwijk willen we niet alleen een fijne omgeving realiseren voor onze bewoners, maar ook voor een hoge diversiteit aan planten en andere dieren.

We zijn sinds kort aangesloten bij het Deltaplan Biodiversiteit om met andere groene projecten samen te werken aan meer biodiversiteit in Nederland. 

Hoe werkt Ecodorp Boekel aan biodiversiteitsherstel?
We zijn als eerste woonwijk ter wereld aangesloten bij het VCA Platform (Verified Conservation Area). We hebben een biodiversiteitsplan gemaakt waarin we 10 kwetsbare diersoorten hebben laten selecteren door experts (2 soorten vlinders, vleermuizen, vogels, wilde bijen en overige insecten). We gaan extra voorzieningen treffen om te zorgen dat deze diersoorten bij ons een goede habitat vinden. Het zijn indicatorsoorten. Dit betekent dat als we voor hun de juiste voorwaarden scheppen, dit ook geldt voor meer soorten. De experts hebben ook ingeschat hoeveel individuen er per soort over tien jaar zouden kunnen zijn. Elke twee jaar komt er een ecoloog om te controleren hoe het met de ontwikkeling staat en geeft advies als het met een soort nog niet zo goed gaat. 

We ondersteunen andere groene woongemeenschappen, die ook een biodiversiteitsplan voor hun wijk willen realiseren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk ook de website van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en wordt ook supporter: https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/supporter/ecodorp-boekel/ 

Mattia Bosoni, student van de WUR heeft een Engelstalig rapport geschreven over natuurinclusief bouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.