Cement verslechtert het klimaat meer dan de hele EU
Dit verdient wat meer uitleg. In de atmosfeer rond de Aarde zit een laag van broeikasgassen (voornamelijk CO2). Die houden de warmte binnen die overdag opgewekt is door de zon, zodat het ‘s nachts niet heel koud wordt. Helaas produceren we teveel broeikasgassen, waardoor de temperatuur gemiddeld toeneemt. Dat zou op zich geen probleem zijn, maar er ontstaan veel weersextremen, zoals langdurige droogte, extreme regenval, extreme hitte. Die weersextremen kosten de maatschappij veel geld, denk hierbij bijv. aan de honderden miljarden schade door orkanen.
Beton bestaat uit grind, water, zand en cement. Bij de productie van 1 kilo cement komt ongeveer 1 kilo CO2 vrij. De CO2-uitstoot van cement is groter dan die van de hele EU! Zie hiernaast de infographic over de broeikasgassen uitstoot per land (bron EU) in relatie tot de CO2-uitstoot door cement.
De reguliere manier om beton duurzamer te maken, is om de hoeveelheid cement in het beton te verminderen, dus om een iets minder slecht beton te maken. Het streven van Ecodorp Boekel is om niet minder slecht te zijn, maar juist een positieve impact op elk gebied te hebben. Cement is daarom taboe.
Ramac Geopolymeer is 100% circulair
Het bindmiddel in geopolymeer bestaat vooral uit mineralen, gewonnen uit industrieel afval. Door gebruik te maken van afval, wordt veel minder CO2 geproduceerd, waardoor een CO2 reductie ontstaat van 80%. Dat is de hoogst haalbare waarde die we in 2020 met de huidige innovatieve materialen kunnen krijgen. Onze geopolymeervloer wordt gemaakt van zand en grind dat uit schoongemaakt asfalt gehaald wordt. Het kan helemaal hergebruikt worden in de productie van nieuw geopolymeer en is dus, volledig circulair.
Primeur in Ecodorp Boekel
Geopolymeer heeft zich al bewezen als een succesvol alternatief voor cementgebonden beton in de wegenbouw, maar Ecodorp Boekel krijgt de primeur van funderingen op basis van geopolymeerbeton. Het is de eerste keer in Nederland dat het in woningbouw gebruikt werd.
Duurzame partners: ECO+BOUW, Jansen Beton en SQAPE
Een duurzame aannemer is goud waard. Toen ECO+BOUW hoorde van onze aversie tegen cement, zochten ze meteen naar een alternatief.
Jansen Beton uit Son, een voorloper in de verduurzaming van de betonproductie, levert het geopolymeer voor de drie wooncirkels waarop de 36 duurzame woningen van Ecodorp Boekel komen te staan. Daarvoor gaan ze op vrijdagavond en -nacht de fabriek ombouwen om op zaterdag het geopolymeer te kunnen storten in één van de drie cirkels. Op zondag wordt de fabriek weer aangepast zodat op maandag het ‘normale’ beton gemaakt kan worden. Dat gaat Jansen Beton drie weekenden in januari 2020 doen.
Zij gebruiken hiervoor geopolymeer dat ook bij de geslaagde testen in de wegenbouw is gebruikt. Dit Ramac geopolymeer is ontwikkeld door het bedrijf SQAPE.
Samen kunnen een ambitieuze klant, een ambitieuze aannemer, een ambitieuze leverancier en een ambitieuze producent een heel nieuw bouwmateriaal introduceren!
Bronnen:
Jansen Beton: https://www.ajansenbv.com/actueel/geopolymeerbeton/
SQAPE: http://www.sqape.nl/
BBC: https://www.bbc.com/news/science-environment-46455844
TOP !!!
Wauw! Graag nog een paar cijfertjes meer: Wat is de minimale hoeveelheid polymeerbeton dat in één keer moet worden afgenomen? Wat zijn de transport kosten binnen Nederland of zijn er meer locaties in Nederland/ Duitsland waar die productie mogelijk is? En natuurlijk: prijsvergelijking slecht CO2 beton en polymeerbeton per ton of m3?
Jansen Beton uit Son heeft nu als enige bedrijf in Nederland ervaring met het leveren van geopolymeerbeton voor de woningbouw. Ik zou die vragen aan hun stellen.
Veel succes,
Ad Vlems
Pingback:Unieke fundering woningen Ecodorp Boekel | EcodorpenNetwerk