Duurzame woningen

Waarom?

Onze woningen worden zoveel mogelijk gebouwd met organische materialen die hernieuwbaar zijn en zo weinig mogelijk embodied energy hebben (zoals zo weinig mogelijk getransporteerd zijn en zo weinig mogelijk bewerkt). Denk aan leem uit de omgeving, hout van bomen uit de omgeving en rondhout (dat nog niet gezaagd is) i.p.v. balken gebruiken waar dat niet teveel extra werk oplevert.
We gaan hoogstwaarschijnlijk onze muren bouwen met kalkhennep. Kevin McCloud van De Grote Verbouwing legt uit waarom:

Kenmerken van onze woningen zijn de hoge isolatiewaarde, veel daglicht en het passief gebruik van zonne-energie in de juiste seizoenen.

De woningen zullen voorzien worden van reguliere spoeltoiletten, wat niet regulier is, is de waterzuivering. Al het water gaat via een vetvanger of sceptictank naar een helofytfilter en wordt op natuurlijke wijze gereinigd. Daarna wordt het via wadi’s geïnfiltreerd in de bodem. Lees hier ons waterplan voor meer informatie.

Veel van de technieken en materialen hebben we al geoefend op De Kleine Aarde bij het bouwen van dit gebouw. Alle ervaringen zijn beschreven op ons virtueel symposium Duurzaam Bouwen en Samenwerken en hier kun je een rondleiding door het gebouw volgen.