We hebben energie nodig om te leven, wonen en werken. Tegelijk produceren we (de mensheid) 60% van alle CO2-uitstoot door het verbruik van energie. Die CO2-uitstoot is dus de grootste veroorzaker van klimaatverandering. Gelukkig kunnen we dit veranderen. Er zijn maar twee oplossingen nodig:
1. Minder energie verbruiken
Gelijkstroom
Zonnepanelen produceren gelijkstroom, accu’s slaan gelijkstroom op, apparaten gebruiken gelijkstroom. In een gewoon huis wordt de energie van zonnepanelen omgevormd naar wisselstroom (energieverlies), als het niet gebruikt wordt, dan wordt het het net op gestuurd (energieverlies) en als je ‘s avonds zelf stroom gebruikt wordt een energiecentrale opgestart om voor jouw woning stroom op te wekken. Die wordt naar jouw huis vervoerd (energieverlies) en omgezet naar gelijkstroom in een transformator in of aan jouw apparaat (energieverlies). In één cirkel van 12 woningen wekken we energie op, slaan die op in een accu en gebruiken die uit de accu.

Besparing
We besparen niet alleen energie door gelijkstroom te gebruiken, maar ook door zeer goed geïsoleerde huizen te bouwen. Dat bespaart een hoop energie om je huis warm te houden.
Een team van vijf Technasiumleerlingen heeft een ontwerp gemaakt van een zelfvoorzienende lantaarnpaal, die energie bespaart door alleen aan te gaan als er iemand loopt of fiets.

2. Fossiele brandstof vervangen door schone, hernieuwbare brandstof
Energiepositief
In Ecodorp Boekel zijn onze woningen zo ontworpen, dat ze zo weinig mogelijk energie nodig hebben om comfortabel in te wonen. Daardoor gaan we uiteindelijk meer energie produceren dan nodig en worden onze woningen energiepositief.

Warmte-opslag met Cesar warmte-accu
We gaan energie opslaan in een innovatieve basaltaccu. We hebben het mogen uitleggen bij VPRO Tegenlicht  nog drie andere landelijke TV uitzendingen. Lees er hier alles over: https://www.ecodorpboekel.nl/schone-energiecentrale-in-ecodorp-boekel/

Lees hier alle berichten over SDG7.

Wil je meer weten over dit duurzame ontwikkelingsdoel?
http://www.sdgnederland.nl/sdgs/doel-7-duurzame-en-betaalbare-energie/

Lees hier meer over het volgende SDG8.