Duurzame Dinsdag interviewt Ecodorp Boekel

DUURZAMEDINSDAG03605_webVorig jaar zaten er 220 duurzame projecten in het koffertje van Duurzame Dinsdag. Staatssecretaris Mansveld beloofde om een aantal ervan extra ondersteuning te geven en dat is gebeurd.

Een selectie van 10 projecten mocht meedoen aan het EmpoweringPeople programma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ecodorp Boekel was één van die selecte groep en werd ondersteund door iemand van de directie Participatie van het Ministerie.
En dat is heel bijzonder, want dat gaf mij het gevoel alsof we ineens een grote broer hadden. Om uit te leggen wat dat gevoel inhield, geef ik het voorbeeld van een ander project uit EmpoweringPeople Programma. De initiatiefnemer had een gesprek met de gemeente Rotterdam en hij nam zijn ondersteuner van het ministerie mee. En het enige dat die man heeft gezegd tegen de gemeente is: Dit is belangrijk voor het ministerie! En dat is genoeg, want dan wordt je als klein project serieus genomen.
Mijn ondersteuner heeft me bijvoorbeeld de tip gegeven om me aan te melden bij de Challenge Stad van de Toekomst, waar we de halve finale gehaald hebben. Dat heeft ons heel veel opgeleverd en niet op de laatste plaats de nominatie voor TEDxBinnenhof!
En dat allemaal nadat we slechts één gesprek hebben gehad!
Hij heeft er een interessante blog over geschreven.

Van hem heb ik geleerd dat er een groot verschil is tussen de systeemwereld van de ministeries waar alles verdeeld is in schotjes en projecten als het onze die vele ministeries overlappen. Geen onoverkomelijk verschil, maar wel groot. In die overlapping vonden we elkaar, want Ecodorp Boekel was een leuk project voor hem om als voorbeeld voor ministerie-overstijgend werken te gebruiken. En hij kon ons geruststellen dat als we geld wilde lenen uit een Groenfonds, dat we dan vrijwel zeker in aanmerking zouden komen voor een groenverklaring.

Wat is vooral geleerd heb, is dat overheid ook in een transitie zit en de ambtenaren die meededen aan het EmpoweringPeople Programma, zijn ook pioniers binnen de ministeries. En net zoals het hun taak was om ons te ondersteunen, was het ook onze taak om hun daarbij te ondersteunen. Want dat is echte burgerparticipatie, niet de vinger wijzen naar degene die het volgens jou niet goed doet, maar de hand reiken en het samen doen!

En oh ja, de titel van dit bericht gaat over het interview dat ik krijg hierover op Duurzame Dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.