Duurzaam bouwen als dienst

In de circulaire toekomst heeft het grote voordelen als we geen producten meer maken, maar diensten verlenen. Het betekent dat de producent eigenaar blijft en zijn product verhuurt als een dienst. Thomas Rau is daarmee begonnen toen hij Philips belde en zei: ‘Ik wil geen lampen, ik wil licht.’ Daardoor huurt Thomas Rau nu een verlichtingsoplossing van Philips. Doordat Philips nu lampen verhuurt, wordt het interessant om de lampen zo te ontwerpen dat ze zo lang mogelijk meegaan (langer huurinkomsten per lamp) en gemakkelijk uit elkaar te halen zijn om te recyclen (hergebruik voor nieuwe lampen).
Het is de perfecte stimulans om beter te produceren. Vandaag ben ik bijvoorbeeld op zoek gegaan naar een nieuwe TV. TV’s gaan nog maar 7 jaar mee, gemiddeld. Dat kan gemakkelijk verdubbelen met dit nieuw concept van het verlenen van een dienst i.p.v. het afleveren van een product. Desso verhuurt ook al jaren hun tapijt, omdat ze daardoor alle ingrediënten weer terugkrijgen om nieuwe tapijten te maken. Want Desso heeft zijn tapijten zo ontworpen dat ze gemakkelijk weer in grondstoffen terug te brengen zijn.

Ook de bouwsector zal moeten veranderen, wonen zal een dienst moeten worden, zegt innovator en architect Thomas Rau. Dat is precies wat we doen in Ecodorp Boekel. Wonen in Ecodorp Boekel betekent dat je geen eigenaar bent van je woning, maar dat veel van wat je dagelijks nodig hebt (comfortabele woning, warmte, water, energie, zelfs gezond voedsel, zorg, plezier en beweging) geleverd wordt door de producent (het ecodorp).

Daarbij krijg je ook nog eens de kans om mee te denken en mee te beslissen over je directe woonomgeving en als we gaan bouwen, krijg je de kans om mee te bouwen aan je eigen woning.

Bekijk dit filmpje waarin het concept van het leveren van een dienst i.p.v. een product uitgelegd wordt:


Wat wordt onze impact? Dragen we wezenlijk bij aan de oplossing van maatschappelijke thema’s? 

De bouwsector is verantwoordelijk voor 35% van alle CO2-uitstoot (bron: Cobouw) en dus voor klimaatverandering en de weersextremen die erbij horen en in 2017 voor meer dan 300 miljard euro aan schade veroorzaakten. Wij laten zien dat het mogelijk is om meer CO2 op te slaan in de woningen dan nodig is om ze te bouwen. Dit jaar gaan we beginnen met de bouw van de eerste tien woningen. De bewoners gaan zo weinig mogelijk energie verbruiken, omdat de woningen heel goed geïsoleerd zijn met Kalkhennep. Dat isoleert zo goed, dat er weinig warmte nodig is om het comfortabel te maken.

Ook maken we zoveel mogelijk gebruik van 12-volt gelijkstroom. De meeste apparaten gebruiken 12-volt gelijkstroom, zonnepanelen produceren 12-volt gelijkstroom en accu’s bewaren 12-volt gelijkstroom. Omdat we niet hoeven te converteren, verliezen we veel minder energie.

Wat is de business case?

De business case is simpel: De inkomsten van de huur zijn voldoende om rente en aflossing van een (bank)lening terug te betalen en over te houden om de woningen in goede conditie te houden.

Hoe makkelijk en op welke manier is onze innovatie op te schalen?

In Senegal bestaat een Ministerie van Ecodorpen, dat tot doel heeft om alle 15.000 huidige dorpen zelfvoorzienend en duurzaam te maken. Wij hebben niet zo’n ministerie, maar Ecodorp Boekel heeft wel een enorm netwerk opgebouwd.
Wij kunnen begin 2019 al laten zien dat het mogelijk is om betaalbare woningen te maken die de hoogste ambitie hebben op het gebied van duurzame energie, CO2-negatief bouwen en klimaatadaptief wonen. Het aantal ecodorpinitiatieven is enorm aan het toenemen in Nederland.

Hoe vernieuwend is onze innovatie binnen de bouwsector?

Bouwexperts van TNO hebben eens gezegd: Wat jullie doen zou weleens cruciaal kunnen zijn voor de bouwsector. Want de bouwsector is enorm traag in het accepteren van innovaties. In de keten van bedrijven die meebouwt is er altijd wel een bedrijf dat zegt: ‘Kunnen we niet beter met beton werken? Dat kennen we.’ Een zelfbouwproject als Ecodorp Boekel blijft dezelfde hoge ambitie houden, omdat we de regie blijven houden.
Zelfs de ondergrondse infrastructuur wordt 100% circulair. Prysmian, de grootste kabelproducent ter wereld gaat voor ons een stroomkabel ontwerpen en maken die ontworpen is om gemakkelijk gestript te worden na gebruik en die zoveel mogelijk gemaakt is van afval.

Wat is de klantwaarde van onze innovatie?

De klant staat centraal in deze vorm van bouwen. De bewoners ontwerpen zelf de woningen, kiezen de bouwmaterialen, helpen experts mee met de bouw en doen daarmee ervaring op waardoor het onderhouden van de woningen gemakkelijk zelf gedaan kan worden.

Investeren in ons project?

Graag! We kunnen jaarlijks 2% rente bieden als u middels het kopen van een of meerdere certificaten à € 300, geld aan ons leent.  Jaarlijks wordt u uitgenodigd voor het zomerfeest waardoor u met eigen ogen kunt zien hoe uw investering bijdraagt aan de transitie naar een duurzaam Nederland.

Ecodorp Boekel doet mee aan de Innovation Challenge van Building Holland. Dit artikel is onze inschrijving.

Eén reactie

  1. Wanneer je een nieuwe tv zoekt, kies je dan wel voor een tv met 12 Volt adapter, want een tv standby laten staan op een omvormer en adapter is zo’n 98 % energie-onzuiniger dan wanneer je deze direct op accu en zonnepaneel aansluit, dus zonder die omvormer en bijgeleverde adapter.
    Zo hoef je geen investeringen te doen wanneer je overstapt naar gelijkstroom, doordat al je apparatuur al is voorbereid op gebruik van gelijkstroom. Bij gebruik van gelijkstroom kun je namelijk zo veel op je stroomverbruik besparen zodat je deze ook niet hoeft op te wekken en weer minder zonnepanelen en accu’s nodig hebt wat ook weer een kostenbesparing oplevert. Deze tv’s op 12 Volt en alle andere apparatuur zoals computers en randapparatuur staan trouwens ook op de website http://www.12voltinhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.