Doorzettingsvermogen is gemakkelijk als…

Ik was een keer bij een speeddate dag van de Rabobank. Ik had net een gesprek gehad met iemand die ons helaas niet verder kon helpen met financiering. Hij eindigde het gesprek met; ‘Maak je geen zorgen om jullie project. Jullie redden het wel!’. Ik vroeg natuurlijk waarom hij dat zei. Hij antwoordde: ‘Jullie hebben wat elke succesvolle ondernemer heeft; doorzettingsvermogen. Jullie gaan door tot het gelukt is.’

Doorzettingsvermogen klinkt als iets wat veel energie en tijd kost. Maar als je doet wat je leuk vindt, levert het juist energie op! En voor iets wat je leuk vind, máák je tijd. Dat is het leuke van het opzetten van een ecodorp. Er is geen project dat zo gevarieerd is, omdat een ecodorp een maatschappij in het klein is. Daardoor kan iedereen doen wat hij of zij leuk vindt om te doen, waar zijn of haar kwaliteiten liggen. En dat kost geen energie!

Een mooi voorbeeld is hoe leuk ik het vind om rondleidingen te geven. Bij een open dag op De Kleine Aarde kwamen honderden mensen langs om het gebouw te bezoeken dat we daar gebouwd hadden met 300 vrijwilligers. Ik heb 8 uur lang rondgeleid, met een kleine pauze omdat mijn vrouw me wilde ontzien. Ik heb amper de tijd genomen om te eten en drinken, omdat ik energie kreeg van wat ik aan het doen was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.