Directeur Ministerie IenM: Ecodorp Boekel, een prachtige praktijkplek

Erik Pool (directeur Participatie Ministerie IenM): “Het Brabantse Ecodorp Boekel was jaren geleden een kwetsbaar idee dat vooral ‘leuk’ was om kennis van te nemen, maar inmiddels is het een prachtige praktijkplek waar het cynisme tegen verduurzaming en circulair denken zichtbaar en tastbaar wordt bestreden. Als mensen iets willen, kunnen ze ver komen. Dankzij het idealisme van ondernemende mensen wordt duidelijk dat nieuwe ontwikkelingen vooral in de samenleving ontstaan en dat overheden in deze tijd steeds meer de taak hebben oude barrières op te ruimen en eigentijdse faciliteiten moeten bieden om groene en sociale innovaties verder te helpen. Door voorbeelden als Ecodorp Boekel kunnen politici, beleidsmakers en investeerder er ook steeds meer op vertrouwen dat ideeën die sommigen eerst raar noemen of onhaalbaar, uiteindelijk oplossingen kunnen bieden voor een duurzame wereld waar ook brood in zit. Ik hoop dat Ecodorp Boekel zich kan blijven doorontwikkelen, ook om te ontdekken wat wel en wat niet werkt op de lange duur. Korte experimenten zijn er misschien wel genoeg, we hebben vooral ook volhouders nodig. Want om de transitie naar een circulaire economie te maken zal er nog veel uitgeprobeerd en ontdekt moeten worden. Het is een kwestie van lange adem.”
Erik Pool leerde Ecodorp Boekel kennen tijdens een bezoek aan het ecodorp, toen er alleen nog een partytent stond en losse woonunits.
Na zijn eerste bezoek stuurde hij 5 ambtenaren naar Spaanse ecodorpen om hun invloed te onderzoeken op de transitie naar een duurzame samenleving. Daarna gaf hij een presentatie aan alle 80 directeuren van het Ministerie van IenM en vertelde dat ze allemaal lokale projecten zouden moeten bezoeken om het verschil te beleven tussen de systeemwereld van de overheid en de echte wereld. Een maand daarna belde hij ons op en vertelde dat we 7 directeuren op bezoek zouden krijgen en hij zei: ‘Ik zie jullie als de Vaandeldragers van de Nieuwe Werkelijkheid. Vertel de directeuren maar dat de huidige regelgeving niet meer voldoet aan de nieuwe werkelijkheid’.

Bekijk hier zijn website…

Reactie van Ad Vlems:
Iemand die mogelijkheden ziet terwijl er woonunits voor hem staan, is een man met visie. Zie jij ook dat het nodig is dat Ecodorp Boekel er komt? Doe je mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.