De natuur in relatie tot architectuur van de AiR

Artist-in-Residence door architect Huub van Laarhoven

Huub van Laarhoven: Een heel belangrijk aspect van het leven is de medemens helpen.
Een ander helpen is vaak ook lastig omdat alle mensen zo anders zijn.
Ieder mens heeft ook zijn eigen waarheid. Dit is ook van toepassing op het maken van kunst en architectuur.
Wordt de waarheid gedragen door een passie dan geeft dit zin en richting aan het leven.
Mijn waarheid is: de eenheid mens – natuur versterken dan wel waar die ontbreekt, herstellen.
De mens in verbondenheid met de natuur en “gezond bouwen” staat voor mij centraal bij het maken van gebouwen en woonomgevingen. De gezondheid van de mens wordt naast voeding, lucht- en waterkwaliteit, geluid, geur, privacy, straling, gezondheidszorg, enz., natuurlijk ook bepaald door een mensvriendelijke woonomgeving.
De natuur heeft bij “gezond bouwen” een belangrijke bindende en helende functie. Middels helende architectuur en stedenbouw is het mogelijk een gezonde en zelfs een gezond makende omgeving de realiseren. De woonsituatie wordt bezield.

Ik heb een heel eigen stijl ontwikkeld in het ontwerpen van woningen en leefomgevingen die voortkomt uit mijn band met de natuur. Als kind al was ik vrijwel altijd buiten; hutten bouwen in het bos, dammetjes leggen in slootjes. Later door het werken in de (moes) tuin en het doorkruisen van het landschap op de racefiets. In de basis is de mens onderdeel van de natuur. Wanneer hij uit balans is door stress, emoties, of teveel in zijn hoofd terechtgekomen is door het opgroeien in een van de natuur vervreemde samenleving, kan het contact met de natuur hem weer “genezen”. Denk hierbij aan gezonde, niet bespoten of gemanipuleerde voeding en het vertoeven in de natuur. Ook de leefomgeving kan harmoniserend werken door gebruik van natuurlijke materialen, kleurgebruik, de toetreding van zon- en daglicht, glooiende vormen, etc.
Woon- en leefruimtes die appelleren aan een tijdloos gevoel van thuiskomen is mijn uitgangspunt bij ontwerpen. Ik put inspiratie uit vormen die in de natuur voorhanden zijn. Het gaat bij het ontwerpen niet om de vorm van het gebouw op zich; maar het creëren van een woonomgeving die de aardse realiteit naar een subtieler niveau transformeert.

Ecodorp Boekel
Zowel de wooncirkels als het AiR/atelier zijn een fraaie uitwerking van het helende aspect die de harmonie tussen natuur en architectuur realiseert. Het AiR gebouw is geplaatst op een rustige plaats binnen het terrein. Vanuit het atelier uitkijkend op de moestuinen en het wonen gericht naar de straat.
De cirkel als ontwerp uitgangspunt heeft een krachtige energetische werking. De cirkel, ook wel heilige ring genoemd, is een oud en universeel symbool en staat voor eenheid, heelheid, oneindigheid en eeuwigheid.
Het is ook een heel mooi ontwerp element om de bijzonderheid van het Ecodorp Boekel, vorm te geven en uit te spreken in de bebouwing.
Middels de cirkels en de groene inbedding in hun omgeving ontstaat een helende woonomgeving waar je iedere dag op vakantie bent.

De materialisering van de gebouwen ondersteunen de helende werking van de vormgeving. De materialen zijn: het sedum of gras dak, hout als draag constructie, hout skelet bouw, hennep buitenwanden en / of houtvezelplaat, kozijnen van duurzaam Accoya hout, de begane grondvloer van lava korrels of glasschuim, het dak van vuren hout met vlas isolatie en wanden met leem stuc.

Bekijk hier andere bouwprojecten van Huub van Laarhoven.

Lees hier meer over de oorsprong van de AiR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.