De circulaire kerstboom wil de kerst bij u thuis vieren!

Het is bijna kerstmis. Straks gaan veel mensen weer op zoek naar een passende kerstboom voor in huis. Maar hoe duurzaam is dat? Begin januari eindigen veel van deze bomen jammerlijk op de brandstapel… In Ecodorp Boekel pakken we dit anders aan!
We zijn drie jaar geleden gestart met ‘de circulaire kerstboom’.

Een bamboe kwekerij in Leusden is 10 jaar geleden begonnen met de adoptie kerstboom. Dit prachtige initiatief heeft nu ook in Boekel een plek gekregen onder de naam circulaire kerstboom. Deze biologische kerstboom maakt de gehele wereld van de boomkwekerij een stukje groener en het past perfect bij de filosofie van een circulaire samenleving: Nadat de boom bij jou in huis de feestdagen heeft doorgebracht, breng je hem weer terug en krijgt hij een plekje in onze voedseltuin om te overzomeren, En volgend jaar koop je dezelfde boom weer terug! Circulair dus!

In onze voedseltuin werken we met permacultuur. De kerstboom krijgt daar alle verzorging die hij nodig heeft door ons Tuin en Groen team. Het is leuk om je boom te zien groeien, je kunt hem door het jaar heen komen bezoeken. Een circulaire kerstboom gaat vier á vijf jaar mee.

Kerstbomen laten overzomeren is een tijdrovend concept. Achter de schermen wordt jaarrond hard gewerkt om in december de bomen weer klaar te maken voor de huiskamer. We zorgen elk jaar voor registratie, terugplaatsen, water geven, bemesten en onkruid wieden op biologische wijze. Dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Al het werk dat we doen is handwerk. Samen met vrijwilligers gaan we zorgen dat volgend jaar alle bomen terug kunnen naar hun kerstgezin.

Natuurlijk speelt de verzorging binnenshuis een belangrijke rol. Bij iedere boom krijg je (over)leefregels mee. Niet te droog en niet te nat, geen engelenhaar en veel kerstliedjes zijn van levensbelang voor de boom. Hoe beter je voor je boom zorgt in de weken dat hij bij je thuis staat, hoe beter hij het hele jaar in goede gezondheid doorkomt.

Het aantal kerstbomen in onze tuin groeit, sommige bomen gaan dit keer voor het derde jaar naar hetzelfde gezin. En elk jaar zijn ze een klein stukje gegroeid.
We hebben inmiddels ook natuurlijke aanwas: zes baby kerstboompjes!

Op de ophaal- en terugbreng dagen zorgen wij dat het in onze voedseltuin extra gezellig wordt: een vuurkorf, warme chocolademelk, misschien een glaasje gluhwein…

Zou je dit jaar ook een circulaire kerstboom in je huis willen ontvangen, stuur dan een mailtje naar: cirkeltuinengroen@ecodorpboekel.nl

Je ontvangt dan alle informatie die de boom en jij nodig hebben.

Namens cirkel Tuin en Groen,

Mirjam Bloem.

2 reacties

 1. Maria en Piet knapen

  Trots zijn we op jullie inspanningen, doorzettingsvermogen en vooruitziende werkwijze.

  Groet Piet en Maria knapen.

 2. Folkert Nijboer

  Geweldig initiatief, ga vooral door.
  Groet,
  Folkert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.