Climate Cleanup heeft een heel hoge ambitie, ze willen klimaatverandering omkeren door CO2 op te slaan uit de atmosfeer en uit de zee.
Aangezien de leden van Ecodorp Boekel dezelfde hoge ambitie hebben, was het een kwestie van tijd voordat we elkaar ontmoette.
Climate Cleanup ondersteunt diverse technieken die CO2 opslaan, zoals voedselbossen, zeewierkwekerijen (opslag van CO2 uit de zee) en het gebruik van Olivijn. Ecodorp Boekel heeft een klein voedselbos en gebruikt Olivijn in de voetpaden.
Wat Ecodorp Boekel daaraan toevoegt, is CO2-negatieve woningbouw. Er zit meer CO2 opgeslagen in onze woningen, dan nodig was om ze te bouwen. Climate Cleanup heeft ons geholpen door berekeningen te doen over de CO2 opslag van onze bouwmaterialen. Ze zijn daar goed in, doen die berekeningen ook in opdracht van de ASN Bank.
Wat Climate Cleanup bijzonder maakt is dat ze wetenschappelijk onderbouwde technieken gebruiken en exact berekenen welk effect ze hebben op de hoeveelheid CO2.
Om een voorbeeld te noemen. Onze 36 biobased woningen hebben 808 ton CO2 in ze opgeslagen. Dat is 22 ton per ecowoning. In een reguliere woning wordt maar 2,6 ton CO2 opgeslagen. Nederland wil in de komende tien jaar 1 miljoen woningen gaan bouwen. Als ze dat doen met reguliere bouwmaterialen, wordt er in de levenscyclus van de bouwmaterialen van de woningen meer dan 26 megaton CO2 uitgestoten.
Als de bouwsector besluit om biobased te gaan bouwen, dan slaan ze juist 22 megaton CO2 op!
Om te bevatten hoeveel dat is, Nederlandse bossen leggen jaarlijks 3,6 megaton CO2 vast (volgens CBS)!
Climate Cleanup gaat samen met Gideon en de ASN Bank hun best doen om biobased bouwen binnen de bouwsector te stimuleren. Heb jij ook een CO2-negatief bouwproject? Vul dan hier de vragenlijst in, dan wordt je bouwproject, in hetzelfde rapport met Ecodorp Boekel overhandigd bij COP26 in Glascow! Hier kun je het rapport over Construction Stored Carbon al lezen.
Hieronder staat onze inbreng:
The Boekel Ecovillage in the Netherlands is a shining example of a community which is working with nature in very practical ways. That is not only reflected in the biobased building materials, but in every aspect. Its ecological sustainability is reflected in the fact that it is the first residential area recognized as a Voluntary Conservation Area (VCA). It has also been recognized as the Most sustainable organization by Dutch building sector for its path-breaking climate positive approach. Boekel Ecovillage has stored 808 tons of Carbon in its 36 houses. The ecovillage is built with 100% circular building materials.