Cirkel Financieel stelt zich graag aan u voor…

Bij een idealistisch zelfbouwproject denken mensen niet snel aan de administratieve kant van het verhaal.  Het werk in de tuin en het bouwen van de tijdelijke woningen is het meest zichtbaar voor mensen buiten het ecodorp, en ook interessanter om te laten zien, maar net als een bedrijf moeten wij ook jaarrekeningen maken en belastingaangifte doen.  Dit wordt gedaan door Cirkel Financieel.  We zijn nu met z’n vieren.  Het lastigste is dat ons ecodorp geen gewoon bedrijf is.  Wetten zijn gebaseerd op standaard situaties, en een paar veel voorkomende uitzonderingen, maar een ecodorp lijkt nergens in te passen.  Zelfs als we advies krijgen van externe professionals, zoals een accountant, dan is dat doorspekt met “pin me er niet op vast, maar ik denk dat…”.

Naast de administratie, het bijhouden van uitgaven die al gedaan zijn in het verleden, houden we ons bezig met het vaststellen van budgetten.  Verder houdt de cirkel zich bezig met het aanvragen van verschillende subsidies en andere financieringsmogelijkheden.  Tenslotte beheren we ook nog contracten met andere partijen.

Ecodorpers hebben vaak geen financiële opleiding gevolgd. Maar inmiddels hebben we wel ervaring. Die hebben we zelf opgebouwd door er simpelweg mee aan de slag te gaan – zoals je mag verwachten binnen een zelfbouwproject.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.