Circulaire kerstbomen

Het is bijna kerstmis. Straks gaan veel mensen weer op zoek naar een passende kerstboom voor in huis. Maar hoe duurzaam is dat? Begin januari eindigen veel van deze bomen jammerlijk op de brandstapel… In ecodorp Boekel pakken we dit vanaf nu anders aan!

We starten met ‘de circulaire kerstboom’.

Een bamboe kwekerij in Leusden is 10 jaar geleden begonnen met de adoptie kerstboom. Dit prachtige initiatief heeft nu ook in Boekel een plek gekregen onder de naam Circulaire Kerstboom. Deze biologische kerstboom maakt de gehele wereld van de boomkwekerij een stukje groener en het past perfect bij de filosofie van een circulaire samenleving: Nadat de boom bij jou in huis heeft gelogeerd, breng je hem weer terug en krijgt hij een plekje in onze voedseltuin om te ‘overzomeren’, En volgend jaar koop je dezelfde boom weer terug! Circulair dus!

Kerstbomen laten ‘overzomeren’ is een tijdrovend concept. In onze voedseltuin werken we met permacultuur.  De kerstboom krijgt daar alle verzorging die hij nodig heeft door ons Tuin en Groen team. Achter de schermen wordt jaarrond hard gewerkt om in december de bomen weer klaar te maken voor de huiskamer.
We zorgen elk jaar voor registratie, terugplaatsen, water geven, bemesten en onkruid wieden op biologische wijze. Dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Al het werk dat we doen is handwerk. Daarom lijkt het ons leuk als er veel vrijwilligers samen met ecodorpers gaan zorgen dat volgend jaar alle bomen terug kunnen naar hun kerstgezin. In het voorjaar zullen we de hulp krijgen van een legioen kippen die vooral de taak hebben het onkruid onder de bomen aan te pakken. Natuurlijk speelt de verzorging binnenshuis een belangrijke rol. Bij iedere boom krijg je (over)leefregels mee. Niet te droog en niet te nat, geen engelenhaar en veel kerstliedjes zijn van levensbelang voor de boom.

Alle bomen hebben inmiddels hun kerstgezin gevonden. Op de ophaal- en terugbreng dagen zorgen wij dat het in onze voedseltuin extra gezellig wordt: een vuurkorf, warme chocolademelk, misschien een glaasje glühwein…

Wij zijn zelf zo enthousiast dat we hopen volgend jaar nog meer bomen te kunnen plaatsen. Mocht je dit ook een goed idee vinden voor volgend jaar raad ik je aan om een mailtje te schrijven naar cirkeltuinengroen@ecodorpboekel.nl

 

Namens cirkel Tuin en Groen,

Mirjam Bloem.

2 reacties

  1. Jullie maken mij altijd zoooo blij , door voor te leven en vol te houden , hoe het ook kan .
    De lange adem en blijven geloven in heeft gewerkt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.