Circulaire kerstbomen voor het vijfde jaar

Het is weer kerstmis. Veel mensen zijn op zoek gegaan naar een passende kerstboom voor in huis. Maar hoe duurzaam is dat? Begin januari eindigen veel van deze bomen jammerlijk op de brandstapel… In Ecodorp Boekel pakken we dit nu al 5 jaar anders aan!
We zijn in 2017 gestart met ‘de circulaire kerstboom’.
Deze biologische kerstboom maakt de gehele wereld van de boomkwekerij een stukje groener en het past perfect bij de filosofie van een circulaire samenleving: Nadat de boom bij jou in huis heeft gelogeerd breng je hem weer terug en krijgt hij een plekje in onze voedseltuin om te overzomeren, En volgend jaar koop je dezelfde boom weer terug! Circulair dus!
In onze voedseltuin werken we met permacultuur. De kerstboom krijgt daar alle verzorging die hij nodig heeft door ons Tuin en Groen team. Het is leuk om je boom te zien groeien, je kunt hem door het jaar heen komen bezoeken. Een circulaire kerstboom gaat gemiddeld drie jaar mee. Dit jaar hebben we 2 toppers: deze logeren al voor de 5e keer bij hetzelfde gezin!

Kerstbomen laten overzomeren is een tijdrovend concept. Achter de schermen wordt jaarrond hard gewerkt om in december de bomen weer klaar te maken voor de huiskamer. We zorgen elk jaar voor registratie, terugplaatsen, water geven, bemesten en onkruid wieden op biologische wijze. De bomen worden bewaakt door een professioneel team (zie foto’s). Dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Al het werk dat we doen is handwerk. Soms werken we met onze voeten…
Natuurlijk speelt de verzorging binnenshuis een belangrijke rol. Bij iedere boom krijg je (over)leefregels mee. Niet te droog en niet te nat, geen engelenhaar en veel kerstliedjes zijn van levensbelang voor de boom. De kans dat een boom meerdere jaren de logeerpartij overleeft, hangt grotendeels af van de verzorging tijdens de tijd binnenshuis en het acclimatiseren daarvoor en daarna.

Op de ophaal dagen zorgen wij dat het in onze voedseltuin extra gezellig wordt: een vuurkorf, warme chocolademelk, misschien een glaasje gluhwijn…

Dit jaar zijn alle bomen verkocht. Volgend jaar november starten we weer met inventariseren, je kan dan ook deze meest duurzame kerstboom in je huis verwelkomen. Hou tegen die tijd de nieuwsbrief in de gaten..

Cirkel Tuin en Groen, Ecodorp Boekel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.