Bouwsector kantelt naar klimaatpositief bouwen! Nieuwe banen genoeg!

In 2021 bereikte de bouwsector het kantelpunt naar klimaatpositief, biobased bouwen! Tot nu toe was de bouwsector verantwoordelijk voor 35% van alle CO2-uitstoot en daarmee voor een derde van klimaatverandering! Door omschakelen naar biobased bouwen kan elk gebouw nu een CO2-opslagsysteem worden. De bouw krijgt daarmee een positieve impact op klimaatverandering, en dat al op heel korte termijn.

Ecodorp Boekel is in deze ontwikkeling een koploper, wat de bouwsector in 2021 met maar liefst drie prijzen erkende: de Duurzaam Bouwen Award voor Meest duurzame organisatie, de Publieksprijs Duurzaam Bouwen Award tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres, en de  Cobouw Duurzaamheid Award voor Meest duurzame project.

Tijdens het congres ‘Gamechangers in de Bouw & Infra’, kon Ad Vlems van Ecodorp Boekel in november 2021 uitleggen hoe zijn ecodorp zonder bouwervaring en met maar één bouwproject–36 eigen woningen–drie prestigieuze bouwprijzen kon winnen: “Stel je ambitie hoog, werk samen met even ambitieuze partners, en houd elkaar scherp.”

Banken krijgen oog voor duurzaam vastgoed

Ook de banksector krijgt nieuwe inzichten. Zo bood ASN Bank een rapport over 30 biobased bouwprojecten aan op de klimaattop COP26 in Glasgow. Climate Cleanup, de CO2-berekenaar achter het rapport, becijferde dat in de natuurlijke bouwmaterialen van de 36 woningen van Ecodorp Boekel 808 ton CO2 opgeslagen is, terwijl dezelfde huizen van baksteen en beton meer dan 600 ton CO2 zouden hebben uitgestoten tijdens de productie en bouw. Kortom: één beslissing kan een tastbare transitie betekenen van negatieve impact naar positieve impact. Ook de Volksbank, die veel investeert in duurzaamheid en lokaal ondernemerschap, zet in hun aanstaande jaarverslag Ecodorp Boekel in het zonnetje als pionier in biobased bouwen. 

Gideonsbende pakt de bouw aan 

Maar de echte verschuiving vond plaats in de bouwsector zelf. Begin 2021 startten enkele pioniers in de bouw met Jan Rotmans de beweging Gideon, die ontwerpen, bouwen, onderhouden, samenwerken en financieren radicaal wil veranderen. En zij bleken niet de enigen: in minder dan een jaar tijd hebben zich al 800 bouwers zich aangesloten bij deze transition tribe. Zij gaan ervoor om de bouwsector te kantelen en werden daarom door Cobouw Magazine uitgeroepen tot Bouwpersoon van het jaar 2021!

Sommige bouwers snappen het

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra is ervan overtuigd dat grote bedrijven de kanteling niet zullen overleven, omdat daar teveel weerstand tegen verandering is. BAM wordt hopelijk de uitzondering, want zij hebben hun ambitie heel concreet gemaakt: binnen tien jaar bouwen ze alleen nog biobased. Ook Heijmans wil de kanteling aangaan. Deze bouwer gaat samenwerken met Staatsbosbeheer om per direct houtskeletwoningen te realiseren en die op te schalen naar massaproductie. Ballast Nedam gaat een proefproject Natuurhuis doen, kondigde directeur Ton Buijink onlangs aan. Een medewerker daar zei ons dat ze verwacht dat het verandertempo daar lager zal liggen wegens weerstand in de organisatie.

Biobased bouwen: prachtige loopbanen

De bouw speelt een sleutelrol in het aanpakken van de klimaatcrisis, het grootste probleem van deze eeuw. In Nederland ligt de ambitie om 1 miljoen woningen te bouwen. Als we die woningen bouwen met traditionele bouwmaterialen, wordt er 26 megaton CO2 uitgestoten. Als we die gaan bouwen met biobased materialen, slaan we 35 megaton CO2 op. Een wereld van verschil!

Werk je bij een groot bouwbedrijf? Mijn eerlijke advies is: ga er weg. Er zijn legio kansen bij ambitieuze biobased bouwbedrijven. Er is daar veel werk aan de winkel, zinvol en interessant werk. Wat is er mooier dan dat later je kinderen en kleinkinderen vertellen: “Die wijk, dat gebouw, daar heeft mijn pa, mijn oma aan meegewerkt”?

5 reacties

 1. Ik ben geïnteresseerd in deze manier van bouwen Ik heb zoveel bewondering voor Gem Boekel Chapeau.Een voorbeeld voor alle Nederlandse gemeenten Ik ben al bijna 4 jaar bezig met het opzetten van een TinyHouse project, en elke keer is er weer een verassing die de zaak ophoud Weten jullie iemand die de zaak vlot kan trekken Of weten jullie iemand die jullie bouwstijl heeft Het gaat om 12 huisjes vr gr Baert Loeffen 06/53465643

  • Hoi Baert,
   Gemeente Boekel is inderdaad heel behulpzaam geweest. De gemeente legt veel verantwoordelijkheid bij de burgers neer en dat past heel goed bij ons. Ik raad je aan om het college/ambtenaren uit te nodigen bij een geslaagd Tiny House project in de buurt. Wij hebben ons college meegenomen naar Aardehuizen Olst en dat heeft veel begrip gekweekt bij de gemeente. Wij hebben hier al veel overheidsmedewerkers op bezoek gehad, één keer een hele gemeenteraad, alle gedeputeerden en de Commissaris van de Koning en 17 directeuren van diverse ministeries, in de loop der jaren.
   Mocht dat bezoek niet lukken, ga dan naar een andere gemeente om daar je project op te zetten.
   Succes, Ad

 2. Oooo wat leuk dat Oma s ook mee mogen doen.Dat verbaasd me! Ga maar zo door jullie zijn goed bezig dat meer ik oprecht

 3. Hanneke van Houtert

  Ik hoop dat er nog vele positieve zaken jullie weg zullen kruisen en dat het voortouw nemen nog vele reacties zal veroorzaken. Ga zo door.

 4. Beste Ad en ECO dorp Boekel, ook op deze plaats wil ik jullie nog eens complimenteren met jullie doorzettingsvermogen en lef. Komt allemaal voort uit de overtuiging dat je met iets goeds bezig bent. Iets wat er echt toe doet.
  Jullie hebben het hele leven daarnaar ingericht en dat is wel meer dan een paar awards waard. De wereld kan alleen ten goede veranderen door clubs als de julie-e. En inderdaad de impact die bio-based bouwen kan hebben is groot, heel groot. Doe daarbij nog een zo CO2 arme warmtevoorziening van de woningen, waarvoor ook heel dapper gekozen is en het is compleet.
  Dit jaar kunnen we aan de wereld laten zien dat ook op dat terrein een wereld te winnen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.