Boekenweek: wat ecodorpers aanraden

Vandaag begint de boekenweek! Het lijkt ons leuk om hiervoor boeken te delen met de thema’s duurzaamheid, ecologisch leven en nog veel meer! We hebben onze ecodorpers gevraagd om hun aanraders in het zonnetje te zetten, deze zullen wij gedurende de week met jullie delen.

Veel leesplezier!

 

Leestip 1: Schorshuiden (Annie Proulx)


Schorshuiden staat voor de Mi’kmaq-indianen die hun hutten van boomschors maken. Dit historische epos volgt drie eeuwen lang twee familielijnen beginnend bij twee berooide Franse houthakkers die nieuwe kansen zoeken in het nieuwe Frankrijk in de bossen van Canada, die elkaar later weer kruisen. De ene familie mixt met de Mi’kmaq en de andere groeit uit tot een invloedrijk familiebedrijf dat zich richt op grootschalige kap van de uitgestrekte wouden in het noordoosten van de VS. Soms wat moeilijk te volgen vanwege de vele personages, maar die worden wel heel kleurrijk en levendig beschreven. De lijvige roman geeft veel inzicht in hoe houtbedrijven en ook boeren geen strobreed in de weg werd gelegd om enorme gebieden te ontbossen. En welke invloed dat heeft op het landschap en ook op het leven en tradities van de indianenstam waarvan een deel uit alle macht probeert hun waarden overeind te houden en een ander deel afhankelijk wordt van de drank en de baantjes van kolonisten bedrijven. Als Annie Proulx dichterbij het heden komt en zelf ook dichterbij de personages, wordt ze wat meer prekerig. De auteur zet zich al jaren in voor het behoud van het bos en de roman schuift daarmee wat op richting een pamflet. Niet minder nodig, maar wel jammer voor het verhaal. Desondanks een indrukwekkende en spannende roman waar je lekker de tijd voor kunt nemen.

– Liesbeth

 

Leestip 2: Morgan, een liefde (Bas Steman)


Schrijver Bas Steman enthousiasmeerde me minstens twee jaar geleden tijdens een radio-interview dat ik beluisterde voor zijn boek ‘Morgan, een liefde.’

Steman vertelde over zijn ervaringen omtrent regressie, die hij heeft verwerkt in deze autobiografische roman.

Het boek vertelt twee verhalen vanuit twee hoofdpersonen. Vertellingen die op een natuurlijke manier samenkomen. De ene hoofdpersoon die met veel scepsis, maar met vragen voor een volgend verhaal terecht komt bij een regressietherapeut. Hij wil vragen stellen en er als een buitenstaander over vertellen maar wordt door de therapeut uitgenodigd voor een sessie. De hoofdpersoon, die in het hele verhaal geen naam krijgt, ondergaat dit en wordt volledig verrast door waar hij in terecht komt. Vanaf dat moment staat zijn leven in het teken van alles dat hij te weten kwam over zijn vorig leven, waarin hij een parachutist uit Wales was die diende in de Tweede Wereldoorlog.

De andere hoofdpersoon vertelt het verhaal van de parachutist uit Wales, emotioneel en aangrijpend.

Morgan, een liefde is een prachtig boek dat gaat over reïncarnatie, zonder dat je het gevoel krijgt dat je in een zweverig of spiritueel verhaal terecht bent gekomen. In slechts een week tijd had ik het uit.

– Robbert Bijnen

Leestip 3: Permacultuur moestuin en voedselbossen

Twee boeken die interessant zijn om eens in te duiken.

Boek 1 : Permacultuur in je moestuin door Christopher Shein. Het is het eerste permacultuur boek, geschikt voor het Nederlandse klimaat. Het boek behandelt veel soorten fruit, groentes en kruiden. Het boek wijst je de weg naar een goede samenhang in je tuin. Mooi en leuk boek!

Boek 2:  Praktisch handboek Voedselbossen door Martin Crawford. In dit handboek lees je alles wat je moet weten, voor de herbestemming van je achtertuin of de inrichting van een groter perceel zoals in Ecodorp Boekel. Met adviezen over planning, ontwerp (toegepaste permacultuur principes), aanplant en onderhoud. Kortom een prima aanwinst voor de toekomst!

– Mirjam Rinkens

Leestip 4: Homo Universalis (Klaas van Egmond)

In een meetup van Pakhuis de Zwijger werd ik geraakt door de helderheid waarmee van Egmond de structuren schetste die als weeffouten in onze samenleving zitten. Mechanismen van zichzelf versterkende ongelijkheid die ons, de samenleving, in een lock-in positie houden, die mens en milieu meer en meer bedreigen zonder uitzicht…..TENZIJ…..

Tja…dan is mijn interesse gewekt….en ga ik op zoek naar zijn laatste boek waarin hij dat uit de doeken doet. Sowieso is dit een interessante man, emeritus-hoogleraar aan de universiteit van Utrecht, al vanaf de vroege zeventiger jaren in de milieukunde actief. De laatste jaren beschouwt hij meer en meer de filosofische, sociaal culturele en financieel economische kanten van dit vraagstuk. Dat ademt dit boek dan ook uit.

Bepaald geen roman, je moet er wel even tijd voor nemen en je hoofd erbij houden, maar dan is het ook een reflecterend, inspirerend en hoopgevend boek. Hoopgevend omdat het een uitweg wijst uit de vele grote crisis waar we al decennialang doorheen gaan.

v Egmond noemt het een perfecte storm: klimaatverandering, toenemend populisme, migratiestromen, een op westers belang gerichte globalisering, plus de opkomst van een nieuwe feodale samenleving, waarin publieke belangen steeds meer in handen komen van een private elite. 

Als je in een storm belandt moet je weten waar je op af koerst. v Egmond ziet dat koerspunt in de Vitruviusman van Leonardo da Vinci, het archetype voor de menselijke maat. Het gulden midden tussen geestelijke en materiële oriëntatie, tussen het collectieve en het individuele belang. Met een moreel kompas kan dat middelpunt gezocht worden en gaan zorgen voor nieuwe menselijke waardigheid en duurzaamheid.

Op zijn sterkst vind ik het boek als het lekker concreet wordt. Soms zelfs schokkend. Dan gaat het over geldschepping door het creëren van schulden, het ontstaan van economische elites sterker dan politieke systemen, beleggingsvlucht in onroerend goed ( ASR is de grootste landbouwgrondeigenaar van Nederland) die daardoor in vreemde vaak buitenlandse handen komt. Dan voel je hoe diepgaand en hardnekkig de stroom tegen kan staan. 

Hoopgevend is het door het perspectief wat hij schetst, oplossingsrichtingen in een zeer holistische benadering van een volhoudbare samenleving. Hij bespreekt oplossingen in het financiële stelsel, duurzaamheidsproblematiek en -maatregelen, onderwijs, migratie en integratie, wetenschap enzovoort

Het juiste doen…just…rechtvaardig…..Vanuit de complexiteit die dit boek aanraakt naar de simpliciteit. In het kleine doen wat in het groot nodig is. 

Dan ben ik blij ecodorper te zijn.

– Diny

Leestip 5: De kracht van teruggeven (Maartje Bregman)

Ik was als Ecodorper op zoek naar een boek dat een brede blik gaf op het duurzame leven.

Er zijn vele bronnen maar het concentreert zich vaak op één onderwerp zoals duurzaam omgaan met energiebronnen, of hergebruik van materialen of hergebruik van kleding. En een ondergeschoven kindje is de zorg voor ons eigen lichaam duurzamer maken. Door gezonder & bewuster te eten.

Maartje heeft alles in één boek gegoten en als je graag praktisch maakt ook nog een werkboek erbij gemaakt.

Ik vind het echt een heerlijk boek, mooi vormgegeven, duidelijke uitleg van verschillende onderwerpen en heerlijke recepten.

Een echte aanrader als je je wilt gaan interesseren in een duurzamer leven!

– Angelique

Mijn boek de kracht van teruggeven is een gids, een gids die je helpt om bewust stil te staan bij bepaalde keuzes die je maakt. Het bevat praktische informatie gebaseerd op de huidige wetenschap, persoonlijke struggles en succes en verhelderende illustraties.    

Ik heb het boek geschreven voor mensen die weten dat er nu iets gaande is dat klimaatverandering heet én ergens die urge voelen daar wat aan te doen. In dit boek laat ik je alle mogelijkheden zien, om goed voor de wereld te zorgen én goed voor jezelf te zorgen. Want als je het aan mij vraagt, gaan die twee hand-in-hand.

 Een boek over duurzaamheid en zelf liefde. Er zijn er een aantal. Maar wat mijn boek onderscheid van alle andere boeken in deze categorie is dat het een compleet plaatje is. Het is, in de woorden van een van de lezers: “een allesomvattend boek dat iedereen die zijn levensstijl wil verduurzamen moet lezen”. Wat het ook uniek maakt is het stuk over goed voor jezelf zorgen. Zoals ik al zei, goed voor de wereld zorgen en goed voor jezelf zorgen zijn naar mijn mening streng met elkaar verweven. Het beïnvloed elkaar. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en jouw eigen gezondheid prioriteert. Je zult zien dat je dan ook beter voor de wereld en de mensen om je heen gaat zorgen!

– Maartje (schrijfster van het boek)

Leestip 6: Zaaien met toekomst (Charles en Perrine Hervé-Gruyer)

Microtuinderij die ruikt naar een keuken

Waarschuwing: dit is een boekbespreking van een pas halfgelezen boek. De vlag gaat toch al uit, omdat ‘Zaaien met toekomst’ warme levenswijsheid combineert met een praktisch verslag van de opbouw van een biologische boerderij in Noord-Frankrijk met ongekende opbrengsten, van schoonheid en biodiversiteit tot levensvreugde en gemeenschapszin en een goed belegde boterham.

 

Jasses, het lijkt hier wel het Kleine Huis op de Prairie

– roept de beginnende boerin op een dag uit.

 

 

Verliefd, verloofd, boerderijtje gebouwd
Hij: een beroepszeezeiler die 22 jaar lang verre landen heeft bezocht en in de bush heeft meegeleefd met de oervolken van vandaag, waar hij veel kennis heeft opgedaan over leven in en met de natuur.

Zij: voormalig topsporter, stadse juriste en VN-medewerker die nog nooit onder een sterrenhemel heeft geslapen.

Op middelbare leeftijd raken ze verliefd, verloofd, getrouwd en kopen ze een oud boerderijtje in Normandië…

Ongekend rendement
Dat was het begin van een lange en creatieve ontdekkingsreis vol pieken en dalen om van een rotsig landje een bloeiend paradijsje te maken met een overvloed aan groente en fruit, vlinders en vogels, bomen en poelen—en een oneindige stroom bezoekers, van schoolklassen en ecodorpers tot toponderzoekers van INRA en INSEAD (het Wageningen en Nijenrode van Frankrijk), die de boerderij nu permanent monitoren en analyseren.

Hun Ferm du Bec Hellouin heeft nu een financiële opbrengst per hectare van 15(!) maal het gemiddelde van organische boerderijen in Europa.

Oude kennis heeft de toekomst
Hoe? Door een combinatie van hard werk en een open geest. Aan permacultuur toegepast op hun perceel voegen ze voortdurend onderdelen van andere benaderingen toe, vanuit traditionele landbouw uit Japan, de Amazone of de Parijse stadstuinbouw van de 19e eeuw.

“Le bec Hellouin is ontworpen als een schilderij (….) samenwerking met de wind, de rivier, de wolken (….) sensuele curves, een vlechtwerk van boomgaarden, weides, tuinen en vijvers”, schrijven de auteurs. En die schoonheid leidt weer tot allerhande dwarsverbanden en synergie.

Microlandbouw voedt nu al tweederde van de wereldbevolking en biedt een goed alternatief om overal te komen tot een natuurinclusieve landbouw met gezonde producten en korte ketens die de regionale economie versterken. Ferme du Bec laat zien dat dat in Europa ook heel goed mogelijk is.

Diepgang en honderden verwijzingen
Naast biologische en landbouwkennis deelt dit boek antropologische inzichten, filosofische overdenkingen en psychologische handvatten.

Het boek bevat twee katernen kleurenfoto’s, een verklarende begrippenlijst en honderden voetnoten voor wie verder op onderzoek uit wil.

Het Franse origineel is uitstekend vertaald naar het Nederlands (met hier en daar een opmerking voor de Nederlandse/Vlaamse situatie) door Malika Cieremans, een Wageningse landbouwingenieur met een eigen voedselbosbouwadviesbedrijf.

– Ronald Hazelzet, Ecodorper met een groen hart en hopelijk ooit ook groene vingers

 

3 reacties

  1. Gonnie van der Vorst

    Dank voor de boekentips, alleen van het lezen van de verhalen erover wordt ik al blijer en hoopvoller.

  2. Mooie lijst buren! Ga er zeker een paar op mijn verlanglijstje zetten :). Dank!

  3. Interessante tips! Ik zie 2 boeken die ik met veel plezier ga lezen..
    Eerst eens kijken of ze op boekwinkeltjes.nl te vinden zijn 🙂 (tip voor mensen die dat niet kennen!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.