De bodem van onze voedseltuin werd vele jaren beheerd door een werkgroep van Natuureducatiecentrum Perekker. Het grote voordeel daarvan is dat die grond niet bespoten is en dat is goed geweest voor het bodemleven.
De bodem van de rest van ons terrein werd beheerd door verschillende boeren en werd dus ook regelmatig bespoten. Er was daardoor ook geen bodemleven meer te bekennen. Aantal wormen bij een steekproef: 0.
Een gezonde bodem bevat een flinke laag humus, veel wormen, bacteriën en veel schimmels. Hoe minder je de grond bewerkt, hoe beter het is voor het bodemleven. Vandaar dat wij:
- Zo mogelijk gebruik maken van vaste planten voor onze voedselvoorziening. We kunnen dan de grond met rust laten.
- Onze groentebedden zo smal maken (120cm) dat ze gemakkelijk vanaf twee kanten bereikbaar zijn zonder het bed te hoeven betreden.
- Onze hele voedseltuin bedekken met dood plantenmateriaal en eventueel karton. Wormen eten het voedsel op, nemen het mee omlaag en poepen het daar weer uit. Wormenpoep bevat 70% humus en er zijn zo’n miljoen wormen per hectare grond.
- Geen gebruik maken van zware machines (we hebben eenmalig de grond laten klepelen om hem wat luchtiger en losser te maken).
Wil je echt alles te weten komen van bodemleven? Bekijk dan de website en volg een gratis cursus van Marc Siepman.
Er zijn ook twee hele goede boeken over bodemleven vertaald door Marc Siepman. Vind ze op zijn website.
Dit is maar één van de vele ecologische waarden die een ecodorp als Ecodorp Boekel heeft. Er zijn er nog veel meer. En het ecodorp heeft ook maatschappelijke waarden en economische waarden.
Later daarover meer…