Biomimicry verwarming voor algenfilter

 

Op vrijdag 1 feb 2019 had Ecodorp Boekel een stand op de netwerkbijeenkomst van de zes technasia van Brabant Oost. Daar hebben we twee opdrachten voorgelegd aan ongeveer honderd leerlingen en 17 teams van gemiddeld 4 leerlingen hebben aangegeven dat ze komende maanden aan onze opdrachten willen werken.

Opdracht: Ontwerp een verwarmingssysteem op basis van biomimicry voor het algenfilter van Ecodorp Boekel.
Gebruik het verwarmingssysteem van een termietenheuvel. In de woestijn leven termieten in een termietenheuvel van een zwam die maar één graad temperatuurverschil kan verdragen. De buitentemperatuur kan wel 50 graden verschillen in dag- en nachttemperatuur. En de termieten kunnen de temperatuur in de termietenheuvel regelen door enkel en alleen tunneltjes dicht te maken en open te zetten. Ontwerp en bouw het concept. De algen houden van temperatuur tussen 20 en 30°C. De algen hebben licht nodig om te groeien, hou daar rekening mee.

Download hier de opdracht als PDF.

De East Gate toren in Zimbabwe is ontworpen op basis van diezelfde termietenheuvel. Dit gebouw gebruikt nu maar 10% van de energie die normaal zou zijn voor zo’n gebouw.

Lees hier meer over Biomimicry: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/moeder-natuur-als-inspiratiebron-innoveren-met-biomimicry

In dit interview met Saskia van der Muijsenberg van BiomimicryNL wordt je duidelijk wat de mogelijkheden van Biomimicry zijn.

Interview (NL): http://www.rtlxl.nl/#!/koffietijd-9182/9f10193a-1e07-44b9-99e1-14c985a01558

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.