Biomimicry afdak voor het terras en fietsenstallingen

We willen een afdak voor ons terras (en hetzelfde ontwerp voor fietsenstallingen) op basis van biomimicry met planten voor meer biodiversiteit en wateropslag onder de grond. Dat water kan in de zomer gebruikt worden voor de hangplanten op het dak en bomen in de buurt.

Onze architect Huub van Laarhoven gaat het ontwerp daarvoor maken.
Het afdak kopieert de biomimicry principes van een blad;

  1. Het afdak vangt water op;
  2. het zuivert het water;
  3. het slaat water op;
  4. het wekt energie op (met PV-panelen op het afdak);
  5. het is gemaakt van natuurlijk materiaal (hout) en heeft een natuurlijke vorm (blad);
  6. het is een huisvesting voor planten en dieren door plantenbakken op de randen te plaatsen;
  7. het opgeslagen water kan gebruikt worden om van levende bomen gemaakte speelrekken in de natuurlijke speeltuin die er tegenaan ligt, water te geven;
  8. het levert een rustplek in de schaduw voor de dieren die er leven (mensen) en beschermt tegen hittestress voor recreanten;
  9. het levert speelgelegenheid voor jonge dieren (kinderen) doordat het opgeslagen water in de zomer gebruikt kan worden voor waterspelen.

Het ontwerp en het stappenplan om het te maken, gaat Open Source gedeeld worden in alle 24 EU-talen als een praktische oplossing tegen hittestress.

Extra uitleg:

1. Het afdak vangt water op
Het afdak is gemaakt in de vorm van een blad met de diepe kant in het midden en het afdak loopt af naar de noordkant van het terras. Dit komt vaker voor in de natuur. Het dak is bedekt met EPDM, vijverfolie, een circulair materiaal. Het water dat op het dak terechtkomt, verzamelt zich in het midden en wordt door de schuine stand naar één punt vervoert.

2. het zuivert het water
Water moet zo zuiver mogelijk opgeslagen worden, zodat er zo min mogelijk voedingsstoffen voor algen en bacteriën in het water zitten. Dat natuurlijk filter zit vlak boven de ondergrondse watertank.

3. het slaat water op
Het water wordt opgeslagen in een ondergrondse watertank waardoor het koel blijft. Daardoor bereikt het niet de ideale temperatuur voor algen en bacteriën waardoor het veiliger gebruikt kan worden.

4. het wekt energie op (met PV-panelen op het afdak)
Het midden van het dak wordt gevuld met zonnepanelen die energie opwekken voor het ecodorp. Eventueel kan het ook onder het terras opgeslagen worden in een accu en daar gebruikt worden voor laptops of opladen van telefoons.

5. het is gemaakt van natuurlijk materiaal (hout) en heeft een natuurlijke vorm (blad)
Doordat het gemaakt is van hout, is er CO2 opgeslagen in het afdak en kan het achteraf gecomposteerd worden. Het overnemen van de vorm van het blad heet biomorf ontwerp en is goed voor het sociale, psychologische en emotionele leven.

6. het is een huisvesting voor planten en dieren door plantenbakken op de randen te plaatsen
Dit was een welkome aanvulling van onze architect Huub van Laarhoven, door hangplanten langs de rand te plaatsen, ziet het er meteen natuurlijk uit en brengt het bloemen voor bijen en vlinders, die het al zo moeilijk hebben. Aan de zuidkant kunnen we zonwering toepassen met klimplanten in de grond en een net wat gespannen wordt vanaf de dakrand naar de grond.

7. het opgeslagen water kan gebruikt worden om van levende bomen gemaakte speelrekken in de natuurlijke speeltuin die er tegenaan ligt, water te geven
Onze woonwijk is ontworpen om bestand te zijn tegen alle weersextremen en dit afdak levert nog meerdere beschermingen tegen hittestress. Ten eerste kunnen de bomen die de speelrekken vormen in de natuurlijke speeltuin water krijgen uit de wateropslag van het afdak.

8. het levert een rustplek in de schaduw voor de dieren die er leven (mensen) en beschermt tegen hittestress voor recreanten
Het afdak wordt een belangrijke rustplek voor bewoners, bezoekers en passanten. Met uitzicht op de natuurlijke speeltuin en het ecodorp en de koeienwei aan de andere kant, wordt dit het visuele centrum van het ecodorp.

9. het levert speelgelegenheid voor jonge dieren (kinderen) doordat het opgeslagen water in de zomer gebruikt kan worden voor waterspelen.
Het opgevangen water kan ook gebruikt worden voor waterspelen die in de zomer onze kinderen verfrissen. Het ontwerp van de waterspelen zal ook Open Source gedeeld worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.