Wat is biodiversiteit en waarom is het belangrijk?
Biodiversiteit is het leven in alle mogelijke soorten en vormen:
dieren, planten en micro-organismen en hoe deze in verband staan met elkaar. Biodiversiteit staat voor de rijkdom aan leven om ons heen. Deze rijkdom kan letterlijk genomen worden, in die zin dat biodiversiteit essentiële diensten (ecosysteemdiensten*) levert voor het (voort) bestaan van de mens. Denk hierbij aan de productie van zuurstof en zuiver water, of van voeding, vezels en brandstoffen.
Minder tastbaar wellicht maar daarom niet minder belangrijk is de rol die biodiversiteit speelt voor de gezondheid en het welzijn, voor het vestigingsklimaat van bedrijven en bewoners, of voor ontspanning en spiritualiteit.
Wie doordrongen is van deze essentiële rol die biodiversiteit in ons dagelijks leven speelt, gaat er vanzelf voorzichtiger mee om.

Lees meer in het rapport Biodiversiteit werkt in de regio, gemaakt door ex-collega’s van mij bij ECNC.

Om de biodiversiteit te vergroten en versterken gaan we in Ecodorp Boekel onze voedselvoorziening doen met Permacultuur.

*De EU zegt dit over Permacultuur:
‘Permacultuur lijkt beloftes in te houden als effectieve beschermer en hersteller van biodiversiteit. Deze aanpak moet nader worden onderzocht en bevorderd. De EU moet er ook voor zorgen een volledig beeld te krijgen van de gevolgen van haar consumptiepatronen voor de biodiversiteit buiten haar grenzen.’
Lees daarvoor het verslag: Opties voor een EU-visie en een EU-doel voor biodiversiteit na 2010

Bekijk het verschil tussen een monocultuur agrarisch landschap en polycultuur, permacultuurlandschap:

Deze foto’s komen uit Permaculture Magazine en zijn daadwerkelijk hetzelfde landschap, met vier jaren ertussen.
Bron: Permaculture Magazine, nummer 62
www.permaculture-magazine.co.uk
www.permaculture-magazine.nl