Biodiversiteit behouden (SDG 15)

Ecosysteemdiensten
Herstel van ecosysteemdiensten en behoud van biodiversiteit is duurzaam ontwikkelingsdoel 15 en het is één van de grootste wereldproblemen van deze eeuw.

Het gaat namelijk héél, héél slecht met onze biodiversiteit. Sinds de jaren ’50 zijn 75% van alle dier- en plantensoorten al uitgestorven. De meest kwetsbare soorten, zoals de vlinders, zijn zelfs met 95% verminderd in soortenrijkdom. Ik noem het onze biodiversiteit omdat veel mensen vergeten dat wij er een onderdeel van uitmaken. We spuiten gif over ons voedsel alsof het geen gevolgen heeft. Helaas heeft het grote gevolgen, het aantal insectensoorten is ook enorm verminderd en zij zijn de onderste laag van de voedselpiramide, alle andere soorten leven er direct en indirect van. De mens ook!

Dat niet alleen, we kappen bossen om waardoor bij extreme regenval de grond wegspoelt en er modderstromen ontstaan die hele dorpen wegvagen. De bijen sterven met grote getale waardoor er in China al mensen met wattenstaafjes de fruitbomen bevruchten. En onze reguliere landbouwmethode verarmt de grond zo erg, dat de voorzitter van de ZLTO zich schaamt dat hij de bodem slechter achterlaat voor zijn kinderen dan hij hem kreeg van zijn vader.

Biodiversiteitsplan
Daarom besteden we in Ecodorp Boekel ook veel aandacht aan biodiversiteit en het behoud ervan. We hebben een beheerplan gemaakt voor het terrein om de biodiversiteit, zowel op als in de bodem zo groot mogelijk te maken, we zijn zelfs een natuuurgebied geworden via het VCA Platform! Lees er hier meer over…

Investeer in Ecodorp Boekel en help om ons biodiversiteitsplan vorm te geven.

Andere artikelen over biodiversiteit:
Vleermuizen maken mensen gelukkig
Natuurinclusief bouwen
Ecodorp Boekel dat leeft zoals een boom
Wonen in een natuurgebied in Ecodorp Boekel
Bereken de ecologische waarde van een project zoals Ecodorp Boekel
De Aarde gaat twitteren…
Wat is biodiversiteit en waarom is het belangrijk?
Klimaatadaptieve voedseltuin
Woonwijk Ecodorp Boekel als natuurgebied, is dat te meten?
Natuurlijk Kapitaal van Ecodorp Boekel 

Lees meer over dit duurzaamheidsdoel op de Nederlandse website

Lees meer over het volgende SDG16.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.