Steven: “Ecodorp Boekel heeft mij geïnspireerd om een onderzoek te doen naar de potentie van Biobased bouwmateriaal. Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik een nieuwe waardering voor een woning onderzocht. Namelijk de waarde in termen van CO2 equivalenten. Ik heb gekeken naar de CO2 uitstoot van een woning in de gehele levenscyclus, van grondstof extractie naar productie tot en met de demolitie. Daarnaast heb ik ook gekeken naar de potentie om woningen te beschouwen als CO2 opslag, om daarmee bij te dragen als extra maatschappelijke welvaart in het behalen van onze internationale duurzame richtlijnen. In het onderzoek heb ik een vergelijking gemaakt tussen een woning dat geconstrueerd is met conventionele bouwmethodes en een woning waarbij Biobased bouwmethodes zijn toegepast. Biobased bouwmaterialen zijn gemaakt van organisch en hernieuwbare grondstoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hout, stro of hennep. In het groeiproces haalt een plant CO2 uit de atmosfeer en door middel van fotosynthese blijft de carbon opgeslagen in de plant, ook als deze gebruikt wordt voor constructie. Uit het onderzoek is gebleken dat Biobased gebouwen een negatieve CO2 emissie hebben in de gehele levenscyclus.
Met andere woorden: als een model eengezinswoning wordt geconstrueerd uit Biobased bouwmaterialen, zal deze in totaal 9 ton CO2 equivalenten opslaan, terwijl hetzelfde type gebouw met conventionele bouwmethodes 32 ton CO2 equivalenten zal uitstoten.Wanneer het onderzoek een scenario analyse uitvoert waarbij de vergelijking tussen conventionele en Biobased bouwmethodes wordt gekoppeld aan de prognose voor nieuwbouwwoningen in Nederland, wordt duidelijk dat er veel profijt is bij een snelle transitie naar Biobased als standaard.
Figuur: Scenario Analyse van totale CO2 waarde per bouwmethode voor geprognosticeerde nieuwbouwwoningen tussen 2020-2050 (Mens, 2017)
De transitie naar Biobased bouwmethodes is onvermijdelijk. In zowel economische-, maatschappelijke- en milieuaspecten floreren de Biobased methodes. Het is een belangrijke schakel naar de toekomst, waarbij pioniers de weg vrij zullen maken. Ecodorp Boekel is precies zo’n pionier die deze transitie nodig heeft. Ecodorp Boekel zet een stap in de toekomst.”
Deze conclusie is gebaseerd op het afstudeeronderzoek van Steven Mens, MSc Environment & Resource Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, getiteld: The Social-Economic CO2 Value Of Biobased Buildings (2017, unpublished).
Klik hier om te investeren in Ecodorp Boekel