BiofinishXYHLO Biofinish heet het product waar de schimmel in zit. Wij zijn het eerste bouwproject in Nederland dat de beschimmelde planken gaat gebruiken! De schimmel is ontdekt en uitgetest door Michael Sailer, toentertijd één van de twee Biobased Bouwexperts van TNO, waar ik een jaar of vier geleden mee gesproken heb. Hij werkt nu bij Saxion. Die man is opgegroeid in het Zwarte Woud in Duitsland en heeft zijn hele leven met hout gewerkt. Hij denkt zoals een Permacultuurexpert denkt; hout wordt meestal aangetast door schimmels, maar wat als je een schimmel vind die het hout beschermt? Het probleem is vaak ook de oplossing!

Hij vond dus deze schimmel. De schimmel leeft van de lijnolie en pas over 10 jaar moeten we hem opnieuw voeden met een laagje lijnolie. We hoeven dus vrij weinig in ons leven het huis te verven, en dan ook nog eens met een natuurlijk product.. I love it!

De schimmel was op de Innovatie Expo te zien aan de buitenkant van ons Biobased Expohuis. Het gebouw staat nu op ons terrein.

De planken worden binnen een jaar zwart. Het bouwbedrijf Regge Hout (waar de schimmel uitontwikkeld is en in productie genomen wordt) had nog gevraagd aan Michael of het ook nog in een andere kleur zou kunnen, maar volgens hem had de schimmel na 1,4 miljard jaar evolutie gemerkt dat zwart toch de beste kleur was.

De schimmel is onschadelijk voor mens en dier.

Lees hier meer over het Biobased Expohuis…

Dit project wordt medegefinancierd door Provincie Noord-Brabant.