Biodiversiteit speelt een cruciale rol in duurzaam leven en krijgt veel aandacht in ons ecodorp. We streven ernaar om biodiversiteit diep in ons DNA te verankeren. Dit gaat verder dan alleen het beschermen van wat we als ‘natuur’ beschouwen. Wij mensen zijn ook natuur, en er is bovendien zoiets als sociale biodiversiteit. Dit betekent dat we ook de diversiteit onder mensen waarderen en respecteren.
Daarnaast willen we ons bewust zijn van het feit dat al onze keuzes—van aankopen tot creaties, handelingen en verplaatsingen—invloed kunnen hebben op de biodiversiteit, zowel lokaal als elders. De biodiversiteit geeft een idee van hoe gezond onze leefomgeving is.
Voor meer informatie over de huidige stand van zaken met betrekking tot biodiversiteit in Nederland, kun je terecht bij het landelijke platform “Samen voor Biodiversiteit“.
Wat hebben we tot nu toe bereikt?
Dit jaar zijn we, na de bouwperiode en de aanleg van de weg voor hulpdiensten, begonnen met het indelen van de overige stukken grond. Op verschillende plekken hebben we de bodem eerst ingezaaid met een mengsel van bodemverbeteraars. Ook hebben we strategisch wadi’s aangelegd, zodat overtollig regenwater lokaal de bodem kan infiltreren. Vanwege de hoge bodemdichtheid hebben we de grond op sommige plekken machinaal losgetrokken.
Op 23 maart organiseerden we een plantdag, waarbij we met zoveel mogelijk inheems plantgoed de biodiversiteit en bodemkwaliteit een flinke impuls hebben gegeven. Daarnaast worden de achtertuinen van onze buren steeds meer aangeplant en ingericht voor de lange termijn, nu steeds meer huizen voorzien zijn van gevelbekleding.
We hebben ook met succes een crowdfundingcampagne georganiseerd om geld in te zamelen voor verdere verbetering van de bodem en om ons terrein om te vormen tot een gezondere leefomgeving. We willen alle bijdragers hartelijk bedanken! Meer informatie vind je hier: Crowdfunding gezonde leefomgeving.
Toekomstplannen
In de nabije toekomst willen we onderzoeken hoe we het concept van het Zoöp kunnen integreren in onze organisatiecultuur. Dit concept biedt handvatten om niet-menselijk leven een stem te geven in onze besluitvorming.
Lijkt me heel boeiend.
Geweldig wat jullie doen.
Hadden jullie ook een basaltaccu die in de zomer de energie van de zonnepanelen op slaat om daar in de winter de woningen mee te verwarmen. Zo ja, hoe bevalt die ?
Beste meneer of mevrouw Langhorst,
Dank voor je belangstelling. Hoe bevalt de accu? Wat zou het fijn zijn als we daar voluit op konden antwoorden: Goed!
Jammer genoeg is de accu nog niet in bedrijf al hebben we al wel succesvolle opwarmingsproeven achter de rug. In principe moet ie kunnen werken, maar we kampten met pech en vertragingen.
We hopen de accu nog dit jaar in bedrijf te kunnen stellen. Dat is wat we er nu van kunnen zeggen.
Desalniettemin heten we je van harte welkom tijdens een van onze maandelijkse infomiddagen.
Hartelijke groet