Met een oogst van onder meer aardappelen, peulen, boontjes, spinazie, uien en courgettes kijken we terug op een bescheiden, maar mooie oogst. Het voedselbos leverde fijne appels, wilde peertjes en volop rood fruit waaronder frambozen, Japanse wijnbes en olijfwilgbes. Inmiddels heeft de herfst haar intrede gedaan en schoten we dit prachtige plaatje van de pompoenen, waar inmiddels al veel lekkere zaterdagsoep van is gemaakt. De aardpeer, yacon (appelwortel) en boerenkool hebben we komende weken nog tegoed.
De tuin winterklaar
Nu de dagen korter worden en het kwik daalt, maken we de tuin klaar voor een periode van rust. We versmallen de moestuinbedden (deze waren onhandig breed), verwijderen het worteldoek onder de paden en vullen de paden aan met verse houtsnippers. Op de bedden brengen we compost aan om het bodemleven te verrijken en dekken deze vervolgens af met een dikke laag mulch, die de bodem beschermt tegen harde regen en uitdroging. Het teeltplan voor volgend jaar is gemaakt met weer een extra stukje van de moestuin en nieuwe gewassen erbij.
Voedselbos
Ook in het voedselbos neemt de soortenrijkdom toe. We plantten kruisbessen en een moerbeiboom aan. Aankomend plantseizoen verwelkomen we nieuwe bomen en meerjarige planten waaronder pruim, tamme kastanje, duindoorn, roomse kervel, rabarber, reuze-bieslook, lavas, lievevrouwebedstro, gele dovenetel en longkruid. Hiermee dragen we bij aan een steeds gevarieerder en groter voedselaanbod en boosten we de biodiversiteit op ons terrein.