Bereken de ecologische waarde van een project zoals Ecodorp Boekel

De ecologische waarde van een project,  hoe bereken je dat?

De natuur vervuld enorm veel verschillende functies en die noemen we ecosysteemdiensten. Die zuiveren water, lucht, bodem. Ze voorzien ons van voedsel en medicijnen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het grootste voordeel is dat de natuur geen factuur stuurt, de ecosysteemdiensten van de natuur zijn gratis.

Maar wat als jouw ecologisch project enkele ecosysteemdiensten vervult? Hoe weet je dan wat je ecologische waarde is als je geen factuur van de natuur ernaast kunt leggen? Het antwoord is eenvoudig; hoeveel zou het kosten als de natuur het niet zou doen? En dat is gemakkelijker te meten, want bedrijven maken wel facturen. Duinen beschermen ons bijvoorbeeld tegen een overstroming. Zoek na hoeveel het kost om een dijk aan te leggen (€ 15 miljoen per km) en je weet de waarde van slechts één van de ecosysteemdiensten van duinen.

Een ecodorp is een dorp/wijk die zoveel mogelijk samenwerkt met de natuur. We zijn in gesprek gegaan met een projectleider van Natuurlijk Kapitaal, een project van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dankzij hun eenvoudig systeem, hebben we alle ecosysteemdiensten in kaart kunnen brengen die Ecodorp Boekel gebruikt. En dat zijn er nogal wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.