Een heel groot probleem van de meeste accu’s is het gebruik van zeldzame metalen. Volgens Amnesty wordt er bijvoorbeeld veel kinderarbeid gebruikt en er zijn ongezonde werkomstandigheden bij het mijnen van grondstoffen voor batterijen (o.a. voor elektrische auto’s). Het is daarom belangrijk om accu’s te ontwerpen die niet afhankelijk zijn van zeldzame materialen. Er zijn trouwens batterijen die zowel stroom als warmte opslaan.
De CESAR warmte accu maakt gebruik van edelmetaalslak. Edelmetaalslak is een afvalproduct van staalrecycling. In het Duitse Dortmund staat een elektrische oven. De stalen bak wordt van binnen ingesmeerd met kalk. Dan wordt de bak gevuld met staal en wordt het gesmolten. Als het vloeibaar is, wordt het staal gegoten in mallen zodat het kan stollen. De binnenkant van de bak bevat alleen nog staal vermengd met kalk en dat wordt losgehaald van de binnenkant. Dat wordt meestal gebruikt in de wegenbouw, maar kan ook heel veel warmte opnemen. Dat hebben we gebruikt, want daardoor kon de warmte accu 2m kleiner worden. De cilinder is nu 11m breed en 4m hoog en bevat 400m3 staalslak vermengd met beton (om te zorgen dat de druk alleen omlaag gericht is en niet ook nog opzij wil gaan). Daar omheen zit ongeveer 2m aan isolatie (steenwol, omdat die tot 450 graden kan zonder te smelten of verbranden en gasbetonblokken voor de constructie).

In Ecodorp Boekel is de grootte van het gebouw belangrijk omdat het buurthuis er omheen gebouwd moet worden.
Om de warmte accu te kunnen laten functioneren zijn er wat ventilatoren en pompen nodig en een beetje regeltechniek om de pompen op tijd aan en uit te zetten en natuurlijk een centrale boiler en drie kleinere boilers per cirkel van huizen.
De 600 zonnepanelen die nodig zijn om de warmte accu op te warmen tot 450 graden Celsius,
zijn Cradle2Cradle en zijn bestand tegen extreme hagelbuien.

Alternatieve opslag; Basalt is het meest voorkomende gesteente ter wereld! Als er ooit in een gebied een vulkaanuitbarsting is geweest, heb je basalt. Basalt is eigenlijk gestolde lava. Het is ook altijd bovengronds te vinden. Je hoeft er niet voor te graven.