Een heel groot probleem van de meeste accu’s is het gebruik van zeldzame metalen. Volgens Amnesty wordt er bijvoorbeeld veel kinderarbeid gebruikt en er zijn ongezonde werkomstandigheden bij het mijnen van grondstoffen voor batterijen (o.a. voor elektrische auto’s). Het is daarom belangrijk om accu’s te ontwerpen die niet afhankelijk zijn van zeldzame materialen. Er zijn trouwens batterijen die zowel stroom als warmte opslaan.
De CESAR basaltaccu maakt gebruik van het meest voorkomende gesteente ter wereld! Als er ooit in een gebied een vulkaanuitbarsting is geweest, heb je basalt. Basalt is eigenlijk gestolde lava. Het is ook altijd bovengronds te vinden. Je hoeft er niet voor te graven. Om ruimte te besparen wordt het basalt aangevuld met magnetiet uit Noorwegen. Magnetiet kan nog net iets meer warmte opslaan, waardoor de basaltaccu iets kleiner kan. In Ecodorp Boekel is dat belangrijk omdat het buurthuis er omheen gebouwd moet worden.
Om de basaltaccu te kunnen laten functioneren zijn er wat pompen nodig en een beetje regeltechniek om de pompen op tijd aan en uit te zetten en natuurlijk een centrale boiler en drie kleinere boilers per cirkel van huizen.
De 650 zonnepanelen die nodig zijn om de basaltaccu op te warmen tot 450 graden Celsius,
worden waarschijnlijk Cradle2Cradle en zijn bestand tegen extreme hagelbuien.