Artist in Residence in Ecodorp Boekel

Mariska van Zutven, geboren en getogen in Boekel, raadt haar studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten soms aan om een tijdje in Boekel te gaan wonen omdat hier de oude waarden en normen nog in gebruik zijn.
Toen ze de website van Ecodorp Boekel zag, belde ze meteen voor een gesprek om een Artist in Residence (AiR) in ons ecodorp te plaatsen.
Wij waren meteen geïnteresseerd want een kunstenaar spreekt mensen aan op een niveau dat het verstand te boven gaat…het hart.

In de eerste fase wanneer er nog volop wordt gebouwd, zal de AiR-kunstenaar/designer ingezet worden bij de inrichting van het terrein, het ontwerpen van speelplekken, het ontwerpen van straatmeubilair en het maken van een beplantingsplan. Ook kan de kunstenaar/designer suggesties doen voor het Belevingsbos. In deze fase ontvangt de kunstenaar een vergoeding van € 1500 ex btw per maand.

In de tweede fase wanneer de bouw is afgerond, is de AiR volledig beschikbaar voor kunstenaars/designers van over de hele wereld die tijdelijk in Ecodorp willen verblijven om aan innovatieve plannen te werken voor de realisatie van de 17 SDG’s van de Verenigde Naties. Voor een verblijf wordt een bescheiden bijdrage in de onkosten gevraagd van € 450 p/m.

Het AiR programma sluit aan bij de ambities om in het Eco-educatiecentrum een kenniscentrum op te nemen waarin alle relevante kennis via open source voor iedereen beschikbaar is. Dit kenniscentrum is een samenwerkingsproject met het Indiase Ecovillage Billamangal. De samenwerking met dit centrum en andere centra maakt internationale uitwisseling van kunstenaars en designers mogelijk. Ook zijn er mogelijkheden voor presentaties en wordt er een programma voor scholieren en studenten aangeboden.

Onze architect Huub van Laarhoven heeft de AiR ontworpen voor een wisselende kunstenaar die straks in ons ecodorp kan leren werken met innovatieve duurzame materialen. Een kunstenaar kan nieuwe toepassingen voor de materialen bedenken. Dit genereert meer opdrachten buiten de cultuursector. Elke succesvolle nieuwe toepassing betekent dat de kunstenaars meehelpen de transitie naar een duurzame samenleving te maken.

Lees hier een artikel met de motivatie van Huub van Laarhoven in het ontwerp van de AiR.

Het kunstenplan van Ecodorp Boekel wordt uitgewerkt door een ervaren kunst- en cultuuradviseur, Jos Wilbrink.
Regionaal gezien ligt Boekel in een lege plek als het gaat om een AiR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.