Amber blogt over de Crisis- en herstelwet

Vandaag weer zo’n ontzettend leuke en leerzame stagedag gehad! Om te vieren dat de crisis-en herstelwet (Chw) 5 jaar geleden is ingevoerd door ex-premier Jan Peter Balkenende en er al 100 projecten zijn die baat hebben gehad bij deze wet, had het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een praktijkfestival in Amersfoort georganiseerd. Om even kort toe te lichten wat de Chw inhoud: het wijzigen van wetten die vernieuwende en duurzame projecten in de weg staan. Deze wet heeft er niet alleen voor gezorgd dat er 100 projecten van de grond hebben kunnen komen; als ze succesvol waren, zijn de gewone wetten aangepast! Ik vind dit toch wel een van de leukste wetten die we hebben in Nederland. Uit die 100 projecten mochten Ad en nog een aantal anderen hun initiatief presenteren en vertellen wat de Chw voor hen heeft betekend.

Zoals ik al in mijn eerdere blogs al schreef, had ik eerst het idee dat het bij overheidsinstanties voor een groot deel om geld, macht en status ging. Dat beeld is de afgelopen weken flink veranderd. Zeker na vandaag ben ik overtuigd van de oprecht goede wil van de Nederlandse overheid. Ik zeg echter niet dat dit voor alle overheden geldt. Omdat ik door een aantal ontwikkelingslanden heb gereisd en International Development Management studeer, is het doorgaans negatieve beeld dat ik van overheden heb gecreerd, misschien niet vreemd. Daarom ben ik ook erg blij te zien dat het niet overal zo hoeft te zijn. Bij iedere bijeenkomst met ministeries begin ik meer menselijkheid te zien en sympathie voor ze te krijgen. Ik geloof dat ik ambtenaren nu beter begrijp. Het is niet niks om een land goed te laten functioneren. Er komt zoveel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. En ik kan nu wel zeggen dat in ieder geval de Nederlandse overheid erg zijn best doet.

Onder andere Balkenende, programmamanager Monique Arnolds en de burgemeester van Amersfoort hebben even gesproken. Stuk voor stuk mensen met een drive om Nederland beter te laten functioneren. De burgemeester van Amersfoort verwoordde de crisis-en herstel wet heel mooi: ‘’Regels zijn ooit bedacht met bepaalde redenen, maar dit hoeft niet te betekenen dat we zelf niet meer hoeven na te denken. De maatschappij verandert, en de wetten moeten mee veranderen.’’

Naast natuurlijk ontzettend veel andere dingen, denk ik dat het meest essentiele wat ik tot nu toe geleerd heb van deze stage is de kracht van het samenwerken. Dat komt toch steeds weer terug. Samen kun dingen bereiken die je alleen nooit zou kunnen. Als we elkaars handen sluiten kunnen we al onze dromen realizeren! Samen maken we een duurzame wereld mogelijk.

Trouwens, het was niet alleen serieus, er was ook een luchtig element waar we graag gebruik van maakten. Enkele aanwezigen konden een filmpje maken van hoge kwaliteit, dankzij een vierjarige opleiding die gecomprimeerd werd in 5 minuten.

Bron: Presentator Eelco Koolhaas van het Ministerie van Verhalen en speeddocent en filmeditor Joost Schrikx van Pelicula.

Lees ook mijn eerste blog over hoe ecodorpen bijdragen aan een betere zorg voor de aarde.
Of lees mijn tweede blog over mijn ervaringen met het EmpoweringPeople programma

Amber Paardenkooper
LinkedIn: https://www.linkedin.com/pub/amber-paardenkooper/b4/458/7bb/nl

Eén reactie

  1. Aleida van Swinderen (Verster)

    Vele handen maken licht werk. Dank voor het artikel en het leuke filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.