Actieplan 2030 van Urgenda in Ecodorp Boekel; Anders wonen in 2019

Urgenda heeft een Actieplan 2030 opgesteld om in 2030 100% duurzame energie te gebruiken. Wij houden van actieplannen, de tijd van acties is aangebroken. Er is allang genoeg gepraat over de noodzaak van duurzaam leven. Aangezien wij een inspirerend voorbeeld van een duurzame samenleving willen zijn, een blik in de toekomst, gaan we proberen om zoveel mogelijk acties uit het actieplan van Urgenda uit te voeren.
De eerste tien woningen al begin 2019!

Anders wonen
Wonen zonder energierekening door zo weinig mogelijk energie te verbruiken en zelf schone energie op te wekken.
Bovendien is ons streven om CO2-negatief te bouwen en wonen.

Stap 1: Minder verbruiken
– We gaan LED-verlichting in het hele gebouw aanleggen, rechtstreeks aangesloten op accu’s.
– We gaan proberen zoveel mogelijk apparaten op 12/24 volt te laten draaien.
– Onze muren zijn gemaakt van kalkhennep en dat isoleert bijzonder goed waardoor we weinig verwarming hoeven te gebruiken.
– We gaan energiezuinige apparaten aanschaffen en gezamenlijk gebruiken (gezamenlijk eten en wasserette in ons buurthuis).
– Elke keuken zal een hooikist krijgen (waarin gerechten kunnen gaar kunnen worden zonder dat energie nodig is).
– Elke douche wordt circulair, waardoor we 70% besparen op energie tijdens het douchen.
– We zijn een ecodorp gaan oprichten omdat we duurzamer willen leven; dus dat kun je terugzien in ons gedrag wat betreft energiegebruik.

Stap 2: Duurzaam opwekken
Onze woningen gaan geen fossiele brandstoffen (zoals aardgas) gebruiken, ook niet indirect via het net.
We gaan schone energie opwekken, met innovatieve vormen van energieproductie. Deze energie wordt opgeslagen in accu’s, later (als de techniek er is) in waterstof. Alle huizen zijn met elkaar verbonden door een Micro Smart Grid.
Als we de energie verbruiken (in de avond), hoeft er geen aardgas- of kolencentrale voor ons worden opgestart, omdat we de zelfopgewekte energie gebruiken.

We gaan zoveel mogelijk gebruik maken van 12 en 24 volt systemen, waardoor we heel veel energie besparen tijdens omzetting.

Ons primaire verwarmingssysteem wordt de innovatieve SolarFreezer.

Stap 3: Samen elders opwekken
We gaan in zee met een groen energiebedrijf om de energie die we nodig hebben in de herfst en winter (als de opbrengst van zonnepanelen lager is) in te kopen. Over het hele jaar heen, willen we energieneutraal zijn en later energiepositief. Want uiteindelijk is dat ook de toekomst, zei visionair Jeremy Rifkin in Tegenlicht. Volgens Jeremy wordt energie straks opgewekt en verspreid volgens het principe waarop ook Internet werkt; geen centrale opwekking, maar energieproductie op elk gebouw en in elke rivier.

 

Eén reactie

  1. Het ziet er fantastisch uit! Ik blijf jullie volgen, want het ziet er naar uit dat jullie de benchmark voor NL gaan worden in de nabije toekomst. Wat een goed voorbeeld! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.