Actieplan 2020 van Ecodorp Boekel; Anders van A naar B

Urgenda heeft een Actieplan 2030 opgesteld om in 2030 100% duurzame energie te gebruiken. Wij houden van actieplannen, de tijd van acties is aangebroken. Aangezien wij een inspirerend voorbeeld van een duurzame samenleving willen zijn, een blik in de toekomst, gaan we proberen om zoveel mogelijk acties uit het actieplan van Urgenda uit te voeren.  Voor 2020!

Schoner, stiller en met minder energie

  1. Overstappen op deelvervoer
    In Ecodorp Boekel gaan we onderling onze auto’s delen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare vervoersmiddelen. Het bespaart maandelijkse kosten waardoor iedereen minder inkomsten hoeft te genereren.

 

  1. Elektrische fiets voor woon- werkverkeer tot 20km
    Sowieso proberen we het meeste woon- werkverkeer te beperken tot 0km door het mogelijk te maken voor de meeste ecodorpers om inkomen te genereren in het ecodorp. En dat zou bij elke woonwijk moeten gebeuren. Duurzame woonwijken zouden winkels, werkplaatsen, kantoren en scholen moeten hebben, zodat de medewerkers een huis in de buurt van hun werk kunnen kopen/huren, hun kinderen met de fiets naar school laten gaan en met de (elektrische) bakfiets hun inkopen kunnen doen.

Bij redelijk weer kun je gemakkelijk met de elektrische fiets nemen i.p.v. de auto om naar het dichtstbijzijnde treinstation te fietsen.  We gaan energieneutraal worden op dorpsniveau, dat betekent dat we ook de energie voor elektrische fietsen zelf gaan opwekken.
Het rijden van een elektrische fiets is 100x zuiniger dan een elektrische auto, dus heb je ook veel minder zonnepanelen nodig om de energie ervoor op te wekken.

  1. Openbaar vervoer ook elektrisch
    Hier hebben we natuurlijk weinig invloed op (alhoewel, we als 10e kiem van Het Nieuwste Brabant wel op 5 juni 2015 een gesprek hebben met de Commissaris van de Koning), overheden kiezen zelf in hun beleid wat voor openbaar vervoer gekocht wordt.

 

  1. Overstappen op elektrische auto’s
    Het aanbod van elektrische auto’s wordt steeds groter en de prijs gelukkig steeds lager. Als je kiest voor een elektrische auto, kies dan ook voor een energiebedrijf dat alleen groene stroom produceert, of nog beter, plaats 10 extra zonnepanelen en produceer het zelf. Er is niks dat zoveel energie kost dan transport. Een auto verbruikt gemiddeld net zoveel energie op één dag voor woon- werkverkeer dan 10 gezinswoningen waarin mensen leven.

Dus als je naar je werk rijdt, zorg dan dat je dat doet op groene energie, dat voelt beter!

 

  1. Radicaal kleinere auto’s
    Vrijwel iedereen heeft nu een auto waar 4-5 personen in kunnen zitten. Meestal zit er maar één persoon in. Door onze auto’s te delen, kunnen we ook auto’s kopen die maar voor 1 of 2 personen bedoeld zijn. Die zullen waarschijnlijk nog het vaakst gebruikt worden.

En auto’s zijn door de extreme veiligheidsvoorschriften steeds zwaarder geworden. In LowTechMagazine heeft ooit gestaan dat de 2CV de meest efficiënte auto ooit is geweest. En dat heeft te maken met het lichte gewicht. Die lichtgewicht auto zullen we terug moeten laten komen om zo weinig mogelijk energie te hoeven gebruiken om ons te verplaatsen.
Op lange termijn willen we zelf ook een voertuig ontwikkelen dat zeer efficiënt is. De carrosserie gaan we maken van hennepvezels (die worden ook toegepast in de Bugatti Veyron, de snelste productieauto ter wereld). Ford heeft ook ooit een auto ontwikkeld waarvan de carrosserie gemaakt was van hennepvezels. Er staat op Youtube zelfs een filmpje waarin getoond wordt dat iemand met een knuppel op de motorkap van die auto slaat en er geen deuk in komt.

 

  1. Internationaal personentransport
    Hoeveel energie je ook bespaart, in één vlucht over de oceaan is al je moeite voor niks geweest. De beste energiebesparing die je kunt doen, is nooit meer vliegen. Onder de 1500km kun je de trein nemen. Ga je toch vliegen, blijf dan zo lang mogelijk en maak gebruik van lokale hotels, restaurants e.d. zodat de lokale bevolking ook profijt heeft van jouw komst.

 

  1. Goederentransport
    Bij elke aankoop die je doet, heb je invloed op het goederentransport. Zorg dat je zoveel mogelijk regionale producten koopt, seizoensgebonden eten. Koop tweedehandse spullen (geen extra vervoer). Wij gaan onze muren bouwen van kalkhennep, dat grotendeels uit Nederland komt en we gaan proberen om te zorgen dat het uit onze regio, Noord-Oostbrabant komt. Het hout zal helaas niet uit Nederland komen, omdat wij maanhout gaan gebruiken, dat onbehandeld gebruikt kan worden en honderden jaren meegaat. Het werkt niet, er komen geen insecten in en het rot niet. Stradivariusviolen zijn allemaal gemaakt van maanhout. Alleen dat groeit alleen in de bergen en dat komt dus waarschijnlijk uit Oostenrijk/Zwitserland. We gaan dat maanhout bewerken in ons Biobased Bouwcentrum, steun ons als je dat een goed plan vind.

 

  1. Minder verslepen, meer lokaal produceren
    Vroeger werd alles wat we nodig hebben, lokaal geproduceerd. Meubels, gebruiksvoorwerpen, huizen, voedsel kwam allemaal uit de regio, soms zelfs uit je eigen tuin. Voor een deel zullen wij dat ook weer doen, want het is heel zinvol om te behouden wat goed was. In ons restaurant zul je bijvoorbeeld alles waar je op zit, wat je vasthoudt en wat aan de muur hangt, kunnen kopen en vrijwel alles zal regionaal of lokaal geproduceerd zijn, liefst van organisch materiaal. En natuurlijk is het eten regionaal en van het seizoen.

Maar wij zijn ook het dorp van de toekomst en daar horen ook technieken bij die in de toekomst standaard zullen worden. De komst van de 3D-printer, zal onze productie-industrie op zijn kop zetten. Want de tekeningen van een product, kun je gewoon downloaden en daarna kun je het product met biobased grondstoffen uitprinten. Na veelvuldig gebruik kan het product gecomposteerd worden.

Wij willen ons eigen Fablab oprichten om de productie en het gebruik van Biobased producten te bevorderen.

 

In het actieplan van Urgenda staat veel uitgebreider beschreven wat er allemaal mogelijk is en wat je zelf kunt doen, dus lees het door op hun website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.