VARA Groen Licht over Ecodorp Boekel op maandag 21 maart 2016

VARA Groen Licht van 21 maart 2016 (NPO2 19:20) ging over Ecodorp Boekel in het algemeen, het Biobased Expohuis in het bijzonder en vooral ook het Hemel(s)water, winnaar van de Challenge Stad van de Toekomst.

Presentatrice Milouska van Groen Licht bezocht ons ecodorp en praatte met Ad Vlems over Hemel(s)water, onze voedseltuin, en vooral ook over onze toekomstige huizen die gemaakt worden van Kalkhennep. Milouska krijgt zelfs een workshop in het bouwen met Kalkhennep in het Biobased Expohuis in aanbouw dat op de Innovatie Expo te zien was!

Het Biobased Expohuis is ontworpen door Huub van Laarhoven op basis van principes van Helende Architectuur. Huub heeft ook het ontwerp van het hele ecodorp gemaakt op diezelfde principes.

Hemel(s)water
Project Hemel(s)water lost twee van de wereldproblemen op; gebrek aan gezond drinkwater bij langdurige periodes van droogte en extreme regenval. Waterexpert Albert Jansen is finalist van de Challenge Stad van de Toekomst en heeft zijn eerste prototype bij Ecodorp Boekel geplaatst. Later gaan we alle huizen voorzien van Hemel(s)water.

Bijzondere bouwmaterialen in het Biobased Expohuis
Milouska heeft meteen een cursus Kalkhennep storten gekregen van ecobouwer Rens Borgers en voorzitter van Kalkhennep Nederland, Hans van der Vorst. Dit bijzondere bouwmateriaal gaat een belangrijke bijdrage levert aan het doel om van Ecodorp Boekel een CO2-negatief bouwproject te maken. Lees hier meer.
De opnames zijn gemaakt in Kockengen, waar medewerkers van Bouwbedrijf van Engen hebben aangeboden om in de avonduren en weekenden te werken aan ons gebouwtje. En op 13 april gaan ze het opbouwen op het terrein van de Innovatie Expo.
De helft van de gevel is behandeld met XYHLO biofinish, een schimmel die ook ontwikkeld is door TNO en te verkrijgen is bij Regge Hout. Deze schimmel verduurzaamt het hout ook en als er een beschadiging optreedt, zoals een scheur, vult de schimmel het gat op, waardoor het hout weer beter beschermd wordt.

Leerlingen van Dr. Knippenbergcollege werken ook mee
Er zijn 20 leerlingen van de Bèta Challenge van het Dr. Knippenbergcollege die technische oplossingen voor ons bedenken en drie daarvan hebben meegedacht over het Biobased Expohuis.
Over een paar maanden gaan er 100 leerlingen van hun Technasium meewerken aan duurzame oplossingen voor wereldproblemen die uitgetest mogen worden op ons ecodorp!

Bekijk het programma maandag 21 maart op NPO2 vanaf 19:20.
En zo gaat het Biobased Expohuis er op het terrein van Ecodorp  Boekel uitzien!

Biobased Expohuis op terrein Ecodorp Boekel

Biobased Expohuis op terrein Ecodorp Boekel

2 reacties

  1. Ik kijk wat afstandelijk naar de bouw van dit ecodorp. Ben evengoed ook heel benieuwd wat het zal worden! Lijkt allemaal erg futuristisch, maar blijkbaar kan het toch. A. Osterloh

    • Dag Jac,

      Het is allemaal niet zo futuristisch, 200 jaar geleden bouwden we ook onze eigen woningen, voorzagen we ons ook in ons eigen voedsel en eigen energie. Toen was alles circulair, hernieuwbaar, biobased en kleinschalig. Deze week mocht ik een presentatie geven aan 50 biobased bedrijven. Eén van hun zei dat kleurstoffen 200 jaar geleden allemaal natuurlijk waren en nu gingen ze weer natuurlijk worden. Dat voorkomt dat bedrijven die hun producten verven, hun afvalwater als chemisch afval moeten behandelen.

      Groetjes en hopelijk tot ziens in Ecodorp Boekel,
      Ad Vlems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.